Annons
Nyheter

Sparkade generaldirektören får rätt

Det var fel av regeringen att sparka Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren i samband med it-skandalen, slår Arbetsdomstolen fast.
Hon ska därför få tillbaka sin tjänst.
Politik (TT) • Publicerad 6 mars 2019
Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren fick order att lämna sin post i januari 2017. Arkivbild.
Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren fick order att lämna sin post i januari 2017. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Maria Ågren erkände först brott, men drog sedan tillbaka sitt erkännande och stämde staten. Nu konstaterar Arbetsdomstolen att hon visserligen allvarligt brustit i aktsamhet under it-skandalen – men inte avsiktligt.

"Domstolen har sammantaget funnit att Maria Ågren inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet. Avskedandet var alltså olagligt. Maria Ågren återfår därför sin anställning i Regeringskansliet", skriver domstolen.

Annons

Det var i januari 2017 som Transportstyrelsens generaldirektör fick order att lämna sin post när Säpo inledde en förundersökning med anledning av it-skandalen på myndigheten.

Hon fick även ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift, ett brott som hon därmed erkände sig skyldig till. Straffet blev 70 000 kronor i böter.

Efter avskedet fick Ågren en ny tjänst på Regeringskansliet – med samma lön och samma titel, generaldirektör, fram till 2021. Men redan i juli begärde regeringen att hon skulle avskedas även från detta jobb sedan det framkommit att hon erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.

När hon sparkades från tjänsten stämde Sveriges Ingenjörer staten och krävde skadestånd. Av stämningsansökan framgår att Maria Ågren nu förnekar brott och att hon ska ha godkänt strafföreläggandet "enbart i syfte att undvika massmedial exponering".

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons