Annons
Nyheter

Sprängskadad soldat fick ny pung och penis

För första gången har en penis med tillhörande pung transplanterats.
Patienten är en amerikansk soldat som skadades vid en explosion när han tjänstgjorde i Afghanistan.
Usa • Publicerad 23 april 2018

Penisen, pungen utan testiklar och en del av bukväggen kom från en nyligen avliden donator. Ett team med elva kirurger opererade i 14 timmar i slutet av mars.

– Vi hoppas att transplantationen kommer ge tillbaka förmågan att urinera samt alla sexuella funktioner för den unge mannen, säger Andrew Lee, överläkare i rekonstruerande kirurgi vid Johns Hopkins-universitets sjukhus i Washington.

Annons

Läkarna tror att förmågan att urinera kommer att vara återställd inom några veckor – och att soldaten kommer att återfå tillräckligt mycket känsel för att få en erektion. Men hur väl den sexuella funktionen kommer att återställas kommer troligen inte att visa sig förrän om sex månader.

Läkarna transplanterade även en del av den avlidnas benmärg till patienten, för att förhindra att penisen skulle stötas bort av kroppen. Däremot valde man att inte transplantera testiklarna, eftersom spermierna som då skulle ha producerats genetiskt hade tillhört den avlidne donatorn.

– Vi kände att det var för många obesvarade etiska frågor, säger kirurgen Damon Cooney.

Det är första gången man lyckats transplantera både pung och penis. Den första penistransplantationen gjordes i Kina 2006.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons