Annons
Nyheter

Stora svårigheter med bostäder till nyanlända

Många kommuner har svårt att ordna bostäder till nyanlända – och nyanlända som fått en tillfällig bostad riskerar att bli bostadslösa när etableringsstödet tar slut.
– De flesta kommunerna har haft en bostadsbrist redan innan, säger Per-Arne Andersson på SKL.
Sverige • Publicerad 24 oktober 2017

De som främst riskerar att bli av med sin bostad är personer och familjer med korttidskontrakt som löper ut, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Har man inget jobb när det tvååriga etableringsstödet avslutas blir det svårt att få en ny bostad.

Annons

– Min uppfattning är att alla kommuner sitter med ungefär samma problem. Det är relativt få som har klarat av att skaffa sig en egen bostad, säger Jesper Schönberg, lokalförsörjningschef i Haninge kommun, till Ekot.

Per-Arne Andersson, chef på avdelningen för utbildning och arbetsmarknad vid Sveriges kommuner och landsting (SKL), delar till viss del lägesbeskrivningen.

– Ungefär 50 till 60 procent av kommunerna säger att de har skapligt bra förutsättningar att klara boendet och etableringen. De andra säger att de har stora svårigheter, säger han till TT.

Sedan bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016 kan kommuner anvisas att ta emot nyanlända vare sig de vill eller inte. Hittills i år omfattas 60 000 personer av lagen, skriver Dagens Nyheter. Nästa år ska ytterligare 15 000–16 000 personer flytta från Migrationsverkets anläggningar, och Per-Arne Andersson uppskattar därför att det rör sig om minst 100 000 personer som kommer att behöva en bostad det närmaste året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons