Telefoniavbrott hos flera stora samhällsaktörer

Växjö Artikeln publicerades

All telefoni in till sjukvården i Kronoberg ligger nere sedan leverantören Tele 2 drabbats av problem nationellt. Landsting, kommuner och flygplatsoperatören Swedavia hör till de drabbade.

– Det går inte att ringa in till oss utifrån just nu och vi har ingen prognos för är felet kan vara avhjälpt, säger Stefan Silvander Ahlrik, pressekreterare för Region Kronoberg som också meddelar att regionen gått upp i stabsläge.

Regiondirektören, tjänsteman i beredskap och informatör i beredskap följer utvecklingen och från Tele 2 har man fått beskedet att felet ligger i Danmark.

– Vi ska ligga kvar i gamla servrar som Tele 2 tog över när man köpte danska bolaget TDC. Och det är i Danmark felet finns, säger Stefan Silvander Ahlrik

Felet har också påverkat regionens telebokningsystem TeleQ men även Serviceresor har märkt av störningen och inte kunnat ta emot lika många telefonsamtal som en normal måndag.

Sedan strax innan klockan nio på måndagsmorgonen har telefoniproblemen pågått men internt kan vården fortfarande ringa.

– Vi har reservrutiner och kan använda mobiltelefoni och vårt radiosystem Rakel. För patienter och kronobergare så finns fortfarande rådgivningen på 1177 igång och handlar det om akuta livshotande tillstånd så är det 112 som gäller, säger Stefan Silvander Ahlrik

– Orsaken är att en av våra underleverantörer just nu har störningar. Vi jobbar tätt tillsammans med dem för att kunna identifiera felet och säkerställa att det här åtgärdas så fort som bara möjligt, säger Malin Selander, kommunikationschef vid Tele2, till TT.

Hon kan inte uttala sig om omfattningen.

– Vi håller just nu på att kartlägga vilka kunder som omfattas, men det är vissa landsting, bland annat.

Hos Swedavia slutade in- och utgående telefoni att fungera på morgonen, berättar presschef Hans Uhrus. De som vill komma i kontakt med Swedavia uppmanas att mejla. Swedavias mobiltelefoner fungerar också.

– Vår flygverksamhet fungerar helt och hållet som vanligt, säger Hans Uhrus.

Åklagarmyndigheten hör också till de drabbade, men där fungerar direkt- och gruppnummer, däremot går det inte att ringa till växeln.

– Det är inte något jättestort problem. Vi kan ringa ut och det fungerar också att ringa internt, säger kommunikationsdirektör Karin Rosander.

Klockan 19.45 på måndagskvällen meddelade Region Kronoberg på sin hemsida att tester som genomförts under kvällen visar på att telefonisystemet fungerar allt bättre, men att det är för tidigt att säga att allt är tillbaka till det normala.