Annons
Nyheter

Svårt väglag över södra Sverige

Det snöfall som SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för har börjat dra in över landet. Längst i söder väntas snön övergå i regn, med risk för ishalka.
Väder • Publicerad 27 januari 2019
SMHI, Trafikverket och räddningstjänsten varnar för svårt väglag. Arkivbild.
SMHI, Trafikverket och räddningstjänsten varnar för svårt väglag. Arkivbild.Foto: Ørn E Borgen/NTB Scanpix/TT

SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall från söndag morgon i Skåne och Blekinge. Från söndag förmiddag gäller varningen även Kalmar län och Öland samt Värmland, Dalsland och området söder om Vänern.

Mest snö väntas området runt Vänern få med upp till 20 centimeter nysnö. Där kan det också bli blåsigt, med ostliga vindar som kan leda till snödrev.

Annons

– Snöfallet har kommit in över södra och västra Götaland, och de varningar som vi utfärdat gäller, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

– Det handlar om större mängder snö och det kan bli besvärlig väglag.

Trafikverket har förberett sig inför snövädret och de berörda regionerna gått upp i beredskapsnivå 1. Varken Trafikverket eller räddningstjänsten i västra Götaland hade vid 03.30 fått larm om allvarliga incidenter, men varnar liksom SMHI för svårt väglag.

– Det är omfattande på det sättet att det berör hela södra delen av landet, säger Sofia Söderberg.

I södra delarna av landet väntas det bli temperaturer runt nollstrecket vilket gör att det bli blöt snö, som blir tungt för ledningar och tak. Där nederbörden inte faller som snö blir det i stället regn, och risk för ishalka.

– I södra och sydöstra delen av landet kan det bli inslag av regn, främst vid kusterna, säger Sofia Söderberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons