Tenje lovar gå lugnare fram i simhallsfrågan

Växjö Artikeln publicerades

I valrörelsen har simhallens placering seglat upp som en het fråga. Den blågröna majoriteten och oppositionen har tagit ställning för olika förslag.

– I framtiden ska vi vara mer noga med att vi har alla med på banan. Det är min åsikt, säger Eva Johansson (C).

Moderata kommunalrådet hoppas att Socialdemokraterna kan ändra sig i simhallsfrågan.
Moderata kommunalrådet hoppas att Socialdemokraterna kan ändra sig i simhallsfrågan.

När Växjö kommun gjort stora satsningar, som Arenastaden och Sandvik 3, har det varit i bred politisk enighet. Men när de blågröna i juni presenterade förslaget om en ny simarena på Vaktvägen vid Växjös västra infart kom det som en överraskning för oppositionen.

– Jag hade inte hört talas om det förslaget tidigare, säger Rose-Marie Holmqvist (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Först två månader senare fick hon och oppositionsrådet Malin Lauber (S) en muntlig genomgång av förslaget.

– Men några siffror har vi fortfarande inte sett, säger Malin Lauber.

Är traditionen om breda lösningar bruten när det gäller stora investeringar? Det tycker inte kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M):

– Är man en styrande majoritet är det i första hand där man förankrar saker och ting, säger hon och betonar att hon aldrig förvägrat någon att ta del av någon information.

Om Socialdemokraterna ”sätter sig på tvären” för att de inte fått vara med tycker hon är tråkigt.

– Men jag tror inte att Socialdemokraterna äventyrar 250 miljoner av skattebetalarnas pengar för att man är sur, säger hon.

200–250 miljoner kronor är den skillnad i kostnad som signalerats mellan att bygga om simhallen vid Växjösjön och att bygga helt nytt vid Vaktvägen.

Frågan om ny simhall har stötts och blötts i flera år. Ett antal olika utredningar har gjorts. I mars förra året fick kommunchefen uppdraget att ta fram en plan för ny simhall på samma plats som den nuvarande, vid Växjösjön. Med det trodde de flesta att placeringsfrågan var avgjord, tills de blågröna lanserade förslaget på Vaktvägen.

Mitt under valrörelsen har Socialdemokraterna och därefter Vänsterpartiet deklarerat att de står fast vid att den nuvarande placeringen vid Växjösjön är deras utgångspunkt.

Har ni gjort politik av den här frågan nu?

– Nej, vi lägger vårt förslag för att vi fortfarande tror det är den bästa platsen för en badanläggning, inte för att vi är ”sura”, säger Malin Lauber (S).

Äventyrsbadet är ju inte så gammalt, påtalar hon, och de vill heller inte stänga dörren för möjligheten att utveckla ett kallbadhus.

– Vi tror att det finns många möjliga lösningar på den nuvarande platsen om vi gräver vidare.

Anna Tenje tar på sig en del av ansvaret för den uppkomna situationen. Kanske de blågröna gick för snabbt fram i somras.

– Jag får ta på mig det. Det är möjligt att jag blev lite för glad i hågen över att vi till slut hade hittat ett alternativ som är möjligt att genomföra, säger Tenje och berättar att hon tidigare känt sig rätt uppgiven i frågan om ny simhall.

De informationer hon fick från kommunchefen och Vöfab visade mest hur besvärligt och kostsamt det skulle bli att bygga vid Växjösjön.

Nu lovar hon att gå lugnare fram och hoppas att oppositionen, precis som hon själv, ska kunna ändra utgångspunkt. I veckan behandlas frågan som en informationspunkt på kommunstyrelsens arbetsutskott.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR