Annons
Nyheter

Tillväxt: Kronobergare är bland de kreativaste i landet.

Bara fyra län i Sverige har mer framgångsrika kreativa företag än Kronoberg.
Sverige • Publicerad 15 november 2017

Totalt omsatte de kulturella och kreativa näringarna i Sverige 376 miljarder kronor 2015. Det är en ökning med 40 miljarder sedan 2010. Branscher som ingår i statistiken är arkitektur, film, tv och dataspel, bild och form, kulturarv, litteratur och press, litterärt och konstnärligt skapande, mode, reklam och scenkonst.

I Kronoberg omsätter den kreativa sektorn 19 427 kronor per invånare, bara i de tre storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne samt Halland är den kreativa näringen större.

Annons

– Finns det mycket offentlig verksamhet i en region, tenderar det att öka på näringslivet, vilket ger en övervikt för storstadsregionerna. Det kan också vara så att många företag har huvudkontor i Stockholm, även om verksamheten är spridd ute i landet, vilket påverkar statistiken, säger Axel Frisk till nyhetsbyrån Siren,

Han är handläggare på Tillväxtverket och har varit projektledare för Kreametern ett nytt jämförande verktyg som tagits fram i samverkan mellan myndigheterna Tillväxtverket, Kulturanalys, Tillväxtanalys, Kulturrådet och Statistiska centralbyrån.

– Det har inte funnits någon gemensam, jämförbar statistik på det här området förrän nu. Nu kommer vi att jobba vidare med analys.

.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons