Gymnasieeleverna fler än målet

Tingsryd 2013-10-02 | Uppdaterad 2013-10-02

50 procent av kommunens egna nionde­klassare till Wasaskolan var drömmen för barn- och utbildningsnämnden. Därför är det inte konstigt att politikerna jublar – drömmen har uppnåtts med marginal.


Ordföranden i Tingsryds barn- och utbildningsnämnd Lena Rundqvist (S).Foto: Bernd Blankenburg

Tingsryds skolchef Yngve Rehnström.


– Ska man vara helt ärlig så trodde vi inte att det var ett realistiskt mål. Det kändes inte rimligt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Rundqvist (S).
När höstterminen på Wasaskolan drog i?gång i augusti gladdes rektorn Anna Isaksson över det faktum att skolan hade 33 procent fler elever i årskurs ett än året innan. Marknadsföringsarbetet hade gjort verkan och i kombination med exempelvis musikskolan AMB:s inträde i kommunen ökade intresset för Tingsryd som gymnasiekommun.
Nu har terminen varit i?gång ett tag och även barn- och utbildningsnämnden har gått igenom siffrorna som inte bara visar en stor ökning av antalet elever i årskurs ett. De visar också för första­ gången på länge att nionde­klassarna som redan bor i Tingsryds kommun ser ett värde i att studera i hemkommunen. Hela 56 procent av de elever som gick ut årskurs nio i kommunen i våras valde nämligen Wasaskolan.
När barn- och utbildningsförvaltningen satte­ målet om 50 procent trodde de kanske inte riktigt på sig själva. Och visst har de fått arbeta hårt för att bestiga berget. Läsåret 2011-2012 var siffran så låg som 22 procent och året därpå 31 procent.
Samtidigt ser siffrorna­ ljusa ut inom hockeygymnasiet. Där finns i?dag totalt 46 elever fördelat på tre årskurser, 34 inom det certifierade elithockey­gymnasiet och 12 inom det lokala. Bara i höst började totalt 22 hockeyelever i årskurs ett.
– Det känns givetvis jätte­bra. Och 22 stycken är absolut max så många som vi får ta in, säger skolchefen Yngve Rehnström.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Försvaret säger ja till vindkraft

Tingsryd [Uppdaterad 2014-10-09]


Läs mer


TV: Centern åter utanför makten

Tingsryd [2014-10-07]

Centerpartiet i Tingsryd blev näst största parti i valet, men hamnar ändå utanför majoritetssamarbetet. Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har istället gjort upp om hur kommunen ska styres de kommande fyra åren.

 


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära måndag 20 oktober

Nyheter [Uppdaterad i går 16:37]

Tyst demonstration för de åtalade när rättegång i uppmärksammat människorov inleddes idag. Äldreboendet Borgmästaren i Växjö stor vinnare när 80 miljoner landade i postkodlotteriet. Vi har träffat 87-årig vinnare. Det är en del av allt i dagens tv-sändning.

 


Tingsryd

Du missar väl inte Mera Tingsryd?

Mera Tingsryd är en tidning som innehåller lokala reportage, porträtt, annonser och information kring vad som händer i kommunen. Tidningen kommer ut i slutet på varje månad.
Har du nyhetstips, kontakta Johan Persson
Telefon/mobil: 0470-77 06 02.
E-post: meratingsryd@smp.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Tingsrydsredaktionen

Storgatan 55 A
362 22 Tingsryd

Kontaktinformation Tingsrydsredaktionen
tingsryd.red@smp.se
Telefon: 0477-541 30


Mest läst på Tingsryd senaste veckan


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Arbete för större gemenskap och mindre ensmahet • Älmhult: Danbandsmässa i kyrkan • Personligt: Leif Jönsson fyller 75 Kultur & Nöje: Inför Augustpriset: Kristina Sandberg favorit • Krönikan: Mary Lou Ward: En krönika ... om att skriva krönika

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770480

Henric Bingström
henric.bingstrom@smp.se


Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr