Lanthandeln i Linneryd håller på att avvecklas.

Matöppet i Linneryd slår igen

Tingsryd 2009-09-04 | Uppdaterad 2009-09-04

Matöppet i Linneryd ska slå igen. Hur länge affären håller öppet beror på hur det ser ut på hyllorna efter dagens utförsäljning.Genom lappar i butiken aviserar Björn Källström att han efter 13 månader som butiksägare lägger ned verksamheten. Nu ska han avveckla bolaget och sälja fastigheten.
– Det är det enda raka att göra. Alternativet, att gå i konkurs och lämna skulder efter mig, det gör jag inte. Det vinner ingen på, anser Björn Kjällström.

Att driva affär i Linneryd blev till slut en alltför kännbar förlustaffär.
– Jag har fått pumpa in för mycket eget kapital i det här. Det går inte att skylla på kundunderlaget, däremot konjunkturen i allmänhet och den ekonomiska krisen. Men det är svårt att peka på någon enskild faktor. Det har vuxit fram, menar Björn Källström.
På grund av bristande lönsamhet och akuta likviditetsproblem sökte och beviljades Matöppet 150 000 kronor i bidrag av länsstyrelsen i somras. Då trodde Björn Källström att han skulle klara sig fram till jul. Så blev det inte.
– Jag skulle tro att vi har öppet en vecka till.

Några fler varor levereras inte till affären. Nu i helgen är affären stängd och därefter väntar en inventering av varulagret. Resultatet av den avgör hur länge affären kan hålla öppet.
Är det helt kört för en dagligvarubutik i Linneryd?
– I den här formen och storleken, ja. Om man börjar om från grunden kan det gå, menar Björn Källström.
Matöppet har haft två timanställda, den senaste tiden en. Med affären försvinner även post- och apotekstjänster från Linneryd.
"Länsstyrelsen finner att butiken fyller en viktig funktion för servicen i området och att invånarna i Linneryd med omnejd skulle få betydande avstånd till dagligvaruservice i händelse av nedläggning." Så löd en del av motiveringen till att Björn Källström i juni fick ett servicebidrag för att driva butiken vidare.

– Vi ville även ge honom en möjlighet att se om det gick att driva drivmedelsanläggningen vidare. Vi hade intrycket av att det skulle kunna gå att driva affären vidare men det är naturligtvis en risk man tar när man beviljar den här sortens bidrag utan återbetalningsskyldighet, säger Allan Karlsson, på länsstyrelsen.
Sockenrådets stöd och engagemang i frågan var också ett av skälen till att Matöppet fick bidraget.Kommentarer

 • Som man bäddar....

  Nu står Linnerydsborna utan butik på grund av för höga krav på sin närbutik.
  Det är INTE att gynna butiken när man inhandlar snus och en liter mjölk hos Björn men veckohandlar hos Börjes.
  Att stödja genom ord hjälper inte utan måste ske genom handling.
  Jag tycker faktiskt lokalbefolkningen får skylla sig själva som ställde orimliga krav på sin närbutik.


 • Rätt man på rätt plats !

  Det går nog driva en affär om man är beredd att jobba mer än 8 timmar ! Rätt man på rätt plats !
  Hoppas det kommer någon arbetsmyra och ta över affären för den behövs verkligen. Det går ju att driva affär på många andra småorter tex Rävemåla, Eringsboda !?!?


 • Tänk nytt!

  Vilken typ av butik går att driva i Linneryd? En liten butik kan givetvis inte ha samma sortiment som en stormarknad, det faller på sin egen orimlighet. Vilken service behöver Linnerydsborna ha lokalt? Gör en marknadsundersökning och se om det går att driva och leva på en sådan verksamhet! Kan butiken ha ett särskilt sommarutbud under turistsäsongen?

  Vill någon överhuvudtaget investera pengar, tid och engagemang i ett sådant projekt? Eller behövs det frivillt arbete exempelvis i bygdeföreningen för att behålla service?


 • Tänk till alla handlare!!!

  Ska man ha några kunder så måste man ha en viss service.
  Man kan inte be kunder åka till Tingsryd eller Lessebo för att hämta kontanter och sedan tro att de kommer tillbaka för att handla!
  Har man butik så måste kunderna kunna betala med kort.Det är inte alla som har kontanter på sig. Kanske så att det bara räcker till snus och mjölk.


 • Bra sagt Ole!

  Det är byborna själva som måste ta ansvar!
  Antingen handla på hemmaplan och stödja sin egen butik, eller handla "utomkring" och förlora sin butik.
  Svårare än så är det inte.


 • Hönan eller ägget ?

  Det kanske var rätt man på fel plats? Jantelagen verkar vara stark i Linneryd sen kan man fråga sig om en företagare alltid måste jobba dubbla arbetstiden och tjäna mindre än en anställd för att räknas som duktig?
  Ska en egen företagare varken ha familjeliv eller fritid?


 • Ingen saknad

  En butik som inte säljer och som saknar kunder har ju inga kunder som saknar butiken....Dåligt bemötande och taskig service straffar sig i längden. Dom som lider mest är de äldre som inte kan ta sig till stormarknaden för att handla. Bidraget från Länsstyrelsen tog visst slut fortare än till jul??


 • Björn

  Lycka till i framtiden Björn, vi som känner dig vet hur du kämpat för affären. Skit i alla andra som bara prata men inget vet. Typiskt Linnerydbor att kasta skit--


 • Som sagt... som man bäddar...

  Inte konstigt att man väljer att handla i någon annan butik när veckans annonsvaror aldrig finns hemma och att man ofta blir "lurad" på extrapriser. Sortimentet behöver inte vara stort, men att det finns basvaror hemma är A och O för att få kunder till butiken. En glad och positiv personal ger ju också fler kunder!


 • Lagt kort ligger....

  Många ord är sagda... men är det sista sagt? Vem vet, men vad vi vet, jag & min familj & vänner är att vi gärna hade stöttat en butik i Linneryd...Men sanningen & verkligheten är sådan att man kan inte tro att man kan driva något utan hjärta i ett litet samhälle.Vi bryr oss inte så mycket om "jantelagen" som vissa tror! Men däremot bryr vi oss om bra service och ett ärligt & hjärtligt bemötande! Men det ordnar sig alltid.... Det finns människor som vill bygden väl, och ha det som krävs för att "landsbyden" ska leva vidare... Hoppas på det & tror.....


 • Landsbygden utarmas igen

  Björn, de som har mage att komma med kritik så här sent är inte värda att lyssna på! Stäng öronen/ögonen för deras kommentarer! Du har lagt ner ett stort personligt engagemang, kommit med nya idéer och lagt ner kopiöst mkt arbete för att detta skulle kunna gå iland, men har haft alltför många faktorer mot dig från början till slut. Inga skugga faller på dig - snårig byråkrati, företrädarens slarv med mackbesiktning och folks bristande vilja att fullt ut stödja en lanthandel i Linneryd har som jag ser det varit förödande. Veckans annonsvaror har säkert varit slut ibland, men det är inte för att göra "klipp" spm man går och handlar i ortens butik, det borde väl var och en förstå! Lycka till i framtiden, alla ni som gjort ett försök med Matöppet - och hoppas att du slipper att gå i personlig konkurs, Björn!


 • Tacka vet jag ARENA-staden

  Lägg ner allting utanför Växjö och flytta allt
  till Arenastaden där alla kan bo, handla och
  titta på fotboll och annat samhällsnyttigt. Vi
  skattebetalare, särskilt vi pensionärer, kan dra
  något gammalt över oss eller bli körda till ättestupan som också kan placeras i Arenastaden.
  Vi kan födas, leva och dö i Arenastaden, det nya
  paradiset. Va fan e en sketen butik i Linneryd
  värd för människorna?


 • 8-Timmars Börje

  Det är sorgligt när såna som Börje kommenterar saker han uppenbarligen inte vet ett dugg om!.
  Vi vet hur mycket du har kämpat Björn,precis som flera har skrivit i kommentarer ovanför.


 • Linneryd

  vad skönt att butiken stänger! Mer pengar till Växjö.


 • >>Framtidsnissen

  Vad har växjös Arena bygge med en lanthandel i Linneryd att göra? Två olika kommuner gubbe lille.


 • När Matöppet

  är dyra och inte har sortimentet och byborna inte är trogna då kan det bara gå på detta sätt. Istället blir Ica eller Börjes som har helheten.


 • Det var förväntat!

  Man blir långt ifrån förvånad att det gick så här, inte konstigt när tjänster, service, varor försvinner. Så roligt är det ju inte att åka ex antal mil för att sedan åka tillbaka och handla i affären....Nä då är det ju mer självklart att man handlar i en butik som kan erbjuda tjänsten kortbetalning.


 • Kortbetalning

  Att folk ska hänga uppsig på plastkort.Hur gjorde man förr??Ska det vara så svårt att ha kontanter i plånboken.Vad är bättre?en affär i linneryd eller ingen affär alls?så sluta och gnäll.Vill man uppleva den totala servicen,så bor man på fel ställe.


 • Kortbetalning

  Om ni Linnerydare som klagar på att affären inte tog emot kortbetalning hade tänkt efter lite så hade ni haft kontanter hemma när ni visste hur det var. Sedan går det inte att hålla ett stort utbud med varor när ingen köper dem, titta på andra orter det är likadant där. Får väga utbudet mot att ha en affär på orten. Erbjudanden och lockpriser tar faktiskt slut i många affärer det är väl inget att gnöla över. Ni måste ju vara nöjda nu ni som klagar när ni får köra flera mil för att handla.


 • Ingen klagan

  Re signaturen trogen; Vi som valt att inte handla hos Björn klagar knappast på att vi får köra flera mil för att handla, det har vi gjort länge och på det har vi sparat många kronor. Vem bryr sig om det finns en affär i Linneryd eller inte när man tjänar in bensinpengen bara genom att handla ett par varor i annan butik?


 • Det är som det är....

  Man kan hålla på att kasta skit hur länge som helst....Men mycket stämmer, man kan ha pengar hemma, ja! Man kanske kan så ut med att veckans vara är slut, ja! Det finns mycket man kan stå ut med.... Men det tråkiga är att "lanthandlaren" själv inte trodde på sig, då blir det otroligt svårt för oss andra att göra det! Någon har sagt här innan, "vet hur hårt du kämpat"... Du har antagligen bara hört "lanthandlarens" sida av saken, prata kan han, för vi som handlade där vet att han inte va på plats så mycket som man kanske borde för att driva en sådan verksamhet. Och det är givet ett val han få göra, men som sagt, det krävs mer än att jobba ibland för att du ska bli något. Att ha betald personal på den dyraste tiden i veckan, det kanske är något man kan önska, men inte ta för givet.... Men som sagt, han kan prata för sig, så livet kommer säkert att lyckas för fd "lanthandlaren"! Synd bara att han inte kunde talat om hur illa läget va, finns personer som hade velat ta över & driva en butik i Linneryd... Men men....


 • Re: Nisse Hult

  Men snälla Nisse affären står kvar om någon är villig så säg till de här personerna att de kan slälla sig i kö.
  Svårare än så är det inte!


 • Dålig stil!

  Om det nu var så mycket som handlaren gjorde fel, med bla att han inte tog betalkort, varför var det ingen som framförde detta? Nu tror jag iofs att detta bara är en bekväm ursäkt för folk att inte handla i butiken. Dock så är det inte särskilt konstigt att det inte gick runt då jag antar att de flesta som bor i Linneryd, antingen jobbar eller har andra ärenden till andra ställen där butiker med bättre utbud och lägre priser finns, och om man ändå jobbar i exempelvis T-ryd, då kan man lika gärna handla på Börjes och spara ett par hundra! Lika bra att alla inser att det inte går och kommer förmodligen inte gå att driva lanthandel ute på bygden så länge det är pensionärerna som ska hålla handlarna under armarna. Alla vet att pensionärer inte har någon köpkraft...


 • Jo Gert....

  Svårare är det....


 • Bra sagt Nisse Hult

  Man måste jobba själv på de obekväma arbetstiderna, annars blir det dyrt !


 • Re: Nisse Hult

  Ja om man tillhör de som kan ligga trångt i en för stor säng.


 • Levande landsbygd

  Inser ni inte i Linneryd att det är mer sårbart att vara utan affär än årskurs 5 o 6 i skolan
  Tänk till innan ni ger er in i något som kan ge negativa kosekvenser för vår ort


 • Trist

  Butiker i Linneryd läggs ner
  Bank, Post, är nu en dröm svag
  Matöppet ser vi ej mer
  Och allt som finns kvar
  av det som en gang var
  är bara ett förbaskat sågupplag


 • Vi ger oss inte in i något!

  Förstår inte riktigt vad signaturen Linnerydsbo menar med att vi skall tänka till innan vi ger oss in i något som kan ge negativa konsekvenser för vår ort? Menar du att man inte skall försöka starta friskola? Menar du att vi skall tänka till innan vi slutar handla hos Björn? Om det är det sistnämnda så är din förmaning för sen. Själv så tänker jag mer på min privatekonomi än på att Björn skall klara sig som handlare, har man dåligt bemötande, dåligt utbud av varor (var bra de första veckorna) och är frånvarande från butiken som ägare och mest har anställda i butiken så är det inte så konstigt att det går dåligt. Att jämföra skola/barnomsorg med en privat handlare saknar relevans eller menar signaturen Linnerydsbo att kommunen skall driva affär eller menar man att alla skall bli delägare i affären och driva den som ett kooperativ? Skilj på äpplen och päron och förtydliga vad du menar med ditt inlägg.


 • Tänk efter...

  Ja, jösses... Inser inte folk att driva ett företag kräver en hel del timmar som kanske inte "syns", alltså Björn kanske behövde sköta allt runtomkring medan det samtidigt behövdes en i kassan! Han jobbade nog en hel del timmar..Och ni som säger att han inte "varnade": Han har ju haft lappar uppe med information om att läget varit väldigt tufft, plus att han la mycket pengar och energi på det här med bensinpumpen.
  Och ska vi rädda skolan måste alla kämpa för detta och vara mån om byn! Skolan betyder mer än vissa kan ana!!


 • Skit snack....

  De som säger att Björn har kämpat så otroligt hårt, vet nog inte hur mycket osanning han framför! Inget ont om Björn, alla är vi som vi är, men det räcker inte att prata om hur mycket man jobbar.... Alla som har något i skallen, vet att knappt 12 tim om dagen räcker för att driva en sådan här verksamhet. Och sedan måsten familjen ställa upp.... Inte mycket till hjälp med en "sur" fru som inte kan lyfta ett finger för att ställa upp för sin man. Björn har nog levt lite en "skyddverksad". Har aldrig innan behövt ta hänsyn till ekonomi där han jobbat innan, utan kunnat gömma sig bakom sin arbetsgivare!TV: Väckelsångsloppet hotas om elljusspåret stängs av

Nyheter [Uppdaterad 2015-01-20]

Hör Väckelsångs IK:s ordförande om tvisten mellan markägare och Tingsryds kommun.

 


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [I går 16:34]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


TV: "Det är inte fel att bestraffa barn"

Nyheter [Uppdaterad i går 17:45]

Författaren och psykiatern David Eberhard föreläste under torsdagen på Växjökonferensens andra dag under rubriken Svenska snorungar, skolan och barnuppfostran. Efteråt fick Smålandsposten en pratstund med föreläsaren om hans uppfattning av barnuppfostran och trygghetsnarkomani.

 


TV: Han ska driva vidare hotellet

Nyheter [Uppdaterad i går 16:46]

Hör rektorn för Academy of Music and Business om hans planer för hotellet i Tingsryd.

 


TV: Snart nyinflyttade

Nyheter [Uppdaterad i går 13:31]

Familjen Bengtsson-Christoffersson i Alvesta går i väntans tider. Tomten på Spåningslandaområdet är köpt och nu väntar de på bygglov för sitt nya hus som ska vara inflyttningsklart i början av året.

 


Tingsryd

Du missar väl inte Mera Tingsryd?

Mera Tingsryd är en tidning som innehåller lokala reportage, porträtt, annonser och information kring vad som händer i kommunen. Tidningen kommer ut i slutet på varje månad.
Har du nyhetstips, kontakta Johan Persson
Telefon/mobil: 0470-77 06 02.
E-post: meratingsryd@smp.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Tingsrydsredaktionen

Storgatan 55 A
362 22 Tingsryd

Kontaktinformation Tingsrydsredaktionen
tingsryd.red@smp.se
Telefon: 0477-541 30


Mest läst på Tingsryd senaste veckan


Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.