Annons
Nyheter

Tio skäl att hata sommaren

Sommar och sol är efterlängtade av de flesta, men varmare väder medför också en del obehag.
Här är en lista på sommarplågor som kanske får dig att längta efter hösten igen.
Väder • Publicerad 20 maj 2018
Förväntningarna på sommaren är stora, men de infrias inte alltid. Irriterande småkryp eller själva sommarvädret – det finns alltid något att klaga på. Arkivbild.
Förväntningarna på sommaren är stora, men de infrias inte alltid. Irriterande småkryp eller själva sommarvädret – det finns alltid något att klaga på. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Visst känner du igen det enerverande ljudet från myggan som tagit sig in i sovrummet eller tältet. I Sverige finns 50 arter av stickmyggor, som suger blod. Klådan är ännu mer irriterande och kan hålla i sig i flera dagar. Ett tips är myggmedel – om du nu står ut med lukten.

Den välsignade solen är en förrädisk vän. Trots alla varningar om risken med att sola så har du plötsligt vänt näsan mot solen lite för länge. Solsveda är första gradens brännskada och om det bildats blåsor är det en skada av andra graden. Soleksem, rynkor och hudcancer är faror som kan få vem som helst att hålla sig i skuggan.

Annons

Röda, kliande ögon, nästäppa och nysningar – pollenallergi eller hösnuva plågar oss inte bara på våren. Under sommaren fylls luften av gräspollen och under sensommaren sprider gråbo pollen som flitigast. Ett tips är att hålla sig inomhus med en god bok.

De sprider obehag och sjukdomar och är nog det mest avskydda småkrypet av alla – fästingarna. Larmen om TBE och borrelia kan få vem som helst att undvika skog och mark. Det du kan göra är att hoppas på torka. Då bidar fästingarnas sin tid och du löper mindre risk att få med en blodsugare hem.

Knappt har köttet lämnat grillen förrän de objudna gästerna i gulrandig pyjamas flockas vid bordet. Om inte getingen sticker dig så är du i riskzonen när bordsgrannen försöker spetsa dem på sitt grillspett. Och är du allergisk så kan getingstick vara dödliga. Internet svämmar över av tips om getingfällor, ett tecken på problemets omfattning, men hur effektiva är de egentligen?

Solsveda, myggbett och hösnuva tillhör sommarplågorna som kan få oss att längta till andra årstider. Arkivbild.
Solsveda, myggbett och hösnuva tillhör sommarplågorna som kan få oss att längta till andra årstider. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

För den trädgårdsintresserade innebär sommaren en evig kamp mot mördarsniglarna. Får de fritt spelrum några dagar är salladen ett minne blott. Och om inte mördarsniglarna äter rent i land och rabatter så gör rådjuren det. Asfaltering och plattsättning är en effektiv metod att slippa dem.

När vattnet blivit tillräckligt varmt för att även badkrukor ska våga doppa sig – då slår algblomningen till. Stora ansamlingar av cyanobakterier, en del av dem giftiga, driver in mot stränderna och resultatet blir en brungrön sörja som inte lockar till dopp. Den som ändå prompt ska i riskerar huvudvärk och illamående. Och slipper du algblomningen finns alltid möjligheten att stöta på en brännmanet. Det kommunala badhuset är ett alternativ – om det inte är semesterstängt.

Utöver allt annat vi ska oroa oss för finns risken att bli magsjuk. Är det en solig sommar inträffar under dess andra hälft det vi brukar kallar rötmånad. Inte bara semesterfirare utan även bakterier trivs i värmen och maten riskerar att ruttna och mögla. Det gäller att hålla koll på temperaturen i kylen och vara noga med hygienen.

Kanske vill du utnyttja semestern till att hälsa på släkten och se andra delar av landet. Var då beredd på att Trafikverket passar på att reparera vägar och underhålla broar. Resan kan ta längre tid än vad din gps-vägbeskrivning utlovat. Utrusta dig med tålamod – eller Skype.

Om inte ovanstående har fått dig att avsky sommaren, så är ju själva bristen på bra sommarväder också ett skäl. "Sommaren är kort, det mesta regnar bort", som det heter i en av våra musikala sommarplågor. När förväntningarna på sol och bad sköljs bort av det strilande sommarregnet och shortsen hänger kvar i garderoben – då hägrar hösten med tända brasor, äppelpaj och gula löv.

Men det finns ju en sak som är bra med den tid som ligger framför oss. Vi kan helhjärtat ägna oss åt det som så många av oss älskar – att klaga på sommaren.

Foto: Erik Simander/TT
Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons