Toppolitiker utesluts ur Sverigedemokraterna

Alvesta/Lessebo Artikeln publicerades

Sverigedemokraternas gruppledare i Lessebo och Alvesta kommun, Ingemar Aronsson och Benny Lundh Johansson, utesluts ur partiet.

Beslutet fattades av partistyrelsen i måndags och gäller med omedelbar verkan.

Båda väljer att sitta kvar i kommunfullmäktige som så kallade vildar.

Benny Lundh Johansson och Ingemar Aronsson utesluts ur Sverigedemokraterna med omedelbar verkan.
Foto: Per Jodenius
Benny Lundh Johansson och Ingemar Aronsson utesluts ur Sverigedemokraterna med omedelbar verkan.

Sverigedemokraternas partistyrelse grundar sitt beslut på att de båda herrarna har brutit mot partiets etiska riktlinjer och att de inte delar partiets värdegrund, vilket framgår av det brev båda fick på onsdagen.

– Medlemsutskottet har under en tid genomfört en internutredning för respektive person, där man bland annat sammanställt tidigare offentligt material. Den samlade bilden, där också berörda personers yttranden samlats in, ledde fram till att partistyrelsen i måndags beslutade om uteslutning för dem båda. Medlemsärenden är sekretessbelagda varför jag inte avser kommentera det mer detaljerat eller djupare än så, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig på Sverigedemokraternas partikansli i Stockholm

Smålandsposten har tidigare rapporterat om att två uteslutningsärende pågick och frågan väcktes efter att båda ställt upp på en gemensam intervju i Smålandsposten. I intervjun tog de bland annat upp hur missnöjd de var med hur partiet internt fungerade i Kronobergs län och de uppmanade dessutom väljarna att inte rösta på partiet vid nästa val.

Ingemar Aronsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Lessebo kommun.
Foto: Per Jodenius
Ingemar Aronsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Lessebo kommun.

– Med tanke på det kaos som just nu råder i partiet, både i länet och på riksnivå så känns det väldigt bra. Nu slipper jag gå på stan och skämmas för att jag är sverigedemokrat, säger Ingemar Aronsson till Smålandsposten.

– Jag kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige och jag har fått erbjudande från ett annat parti. Men de får bli en senare fråga, fortsätter han.

Benny Lundh Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Alvesta.
Foto: Karl Eckhart
Benny Lundh Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Alvesta.

På onsdagseftermiddagen kommenterade Benny Lundh Johansson beslutet.

– Självklart är detta lite vemodigt, jag brinner ju för Alvesta och politiken. Men samtidigt var detta väntat. I två år har jag vetat att denna dag skulle komma och egentligen är detta är ruttet beteende av ett parti, säger han och fortsätter:

– Detta partiet vill vara med och styra Sverige och så uppför man sig så här. Det enda jag har velat är att förbättra partiet intern men så fort man uttrycker en avvikande åsikt så åker man ut. Åsiktsfrihet och demokrati är inget man accepterar.

Han har tidigare berättat att han stannar kvar inom politiken om han blir utesluten.

– Jag står fast vi det och kommer inte lämna några uppdrag alls. Jag kommer fortsätta att kämpa för Alvesta kommuns invånare, säger han.

Han har tidigare berättat för Smålandsposten att flera partier i Alvesta har visat intresse för honom.