Tuff kritik mot Adaktussons (KD) abortlinje

Politik (TT) Artikeln publicerades
Protester mot hur KD:s Lars Adaktusson röstade i abortfrågor under tiden som han satt i EU-parlamentet. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund / TT
Protester mot hur KD:s Lars Adaktusson röstade i abortfrågor under tiden som han satt i EU-parlamentet. Arkivbild.

KD:s tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson får hård kritik från flera håll för hur han röstat i abortfrågor i EU-parlamentet.

"När andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort, står vi fast. Aborträtten är en mänsklig rättighet", skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Liberalernas ledare Jan Björklund är också kritisk:

"Stor risk för konservativ backlash i Europa och Sverige om jämställdhet", skriver han på Twitter.

Björklund pekar både på hur SD:s toppkandidat Peter Lundgren uppträtt mot en kvinnlig kollega och Dagen Nyheters granskning av hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågor.

22 av 28

Adaktusson utmärker sig bland de 20 svenska parlamentarikerna genom att 22 av 28 gånger ha röstat emot i resolutioner om aborträtten. EU-parlamentet har ingen beslutsrätt i frågan, men gör ibland olika uttalanden.

Han var även den enda svenska EU-parlamentarikern som tryckte på nej-knappen i en resolution om ett fördömande av Paraguay, där en tioårig flicka nekats abort efter en våldtäkt. Därav Annie Lööfs kommentar ovan.

"Ett krig"

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) reagerar också.

”Det pågår ett krig i världen mot kvinnors kroppar och att en ledande kristdemokrat röstar abortkritiskt i Europaparlamentet är riktigt skrämmande", skriver hon i en kommentar till TT.

Lindhagen kräver att partiledningen redogör för KD:s syn på aborträtten.

"Det är dags för Busch Thor att klargöra KD:s hållning. Det duger inte att som Adaktusson hänvisa till KD:s officiella syn på abortfrågan och sedan göra tvärtom i praktiken”, skriver Lindhagen.