Annons
Nyheter

Två döda i protester – Irans regering varnar

Irans inrikesminister varnar för att protester mot regeringen kommer att slås tillbaka, efter tredje dygnet i rad av demonstrationer i landet. Två människor har dödats i staden Dorud.
Iran • Publicerad 31 december 2017

– Det pågick en olaglig demonstration i Dorud på lördagskvällen och ett antal människor intog gatorna efter uppmaning från fientliga grupper som ledde sammandrabbningarna. Olyckligtvis dödades två människor från Dorud, säger provinsens viceguvernör Habibollah Khojastehpour i stats-tv.

Han hävdar att säkerhetsstyrkorna inte sköt mot folkmassan, och att det var närvaron av vissa "individer" och "främmande grupper" som ledde till att de två dödades.

Annons

Iranska revolutionsgardet meddelar att ytterligare sex människor skadats i sammandrabbningarna.

Inrikesminister Abdolrahman Rahmani Fazli varnar samtidigt demonstranterna.

– De som skadar allmän egendom, stör ordningen och bryter mot lagen måste stå till svars för sitt beteende och betala priset, säger han i stats-tv och fortsätter:

– Spridandet av våld, rädsla och terror kommer definitivt att konfronteras. Människors vaksamhet och intelligens har alltid fått konspirationer på fall.

Regeringen hotade tidigare med att man skulle kapa internettillgången till mobiltelefoner om de "olagliga sammankomsterna" fortsatte. Strax före midnatt stängdes internet ner i huvudstaden, men började senare fungera igen.

Videomaterial som lagts ut på sociala medier sägs visa hur tusentals människor marscherar genom städerna Khorramabad, Zanjan och Ahvaz. 80 människor har gripits i staden Arak i natt, säger en tjänsteman som inte namnges till nyhetsbyrån Ilna.

Ryktesspridning, reserestriktioner och bristen på medienärvaro har gjort det mycket svårt att få uppgifter bekräftade.

En rapport från den iranska nyhetsbyrån Mehr visar hur demonstranter attackerar ett stadshus i Teheran, välter en polisbil och tänder eld på en iransk flagga.

Protesterna började i landets näst största stad Mashhad på torsdagen och riktades först mot ekonomiska svårigheter och höjda priser i landet, men har därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att Irans folk vill ha en förändring, en "förtryckande regim kan inte hålla ut för evigt".

Annons

"Det kommer en dag då det iranska folket kommer att få välja. Världen tittar på!", skriver han.

Det är andra gången på lika många dagar som Trump tar demonstranternas parti.

Iranska utrikesdepartementets talesperson, Bahran Ghasemi, avfärdar hans kommentarer och säger att de är "opportunistiska".

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons