Annons
Nyheter

Tyskt filmteam drabbades av kräksjuka – jakt på smittkällan

Nu söker Borgholms kommun kontakt med statister som jobbade med filmteamet. Jakten på smittkällan pågår och flera olika källor utreds.
Öland • Publicerad 9 oktober 2018

När det tyska filmteamet var på plats på Öland för att spela in en Inga Lindström-film utbröt vinterkräksjuka bland teammedlemmarna.

Borgholms kommun uppmanar nu statister som blivit sjuka efter att ha deltagit i produktionen eller ätit av deras mat, att kontakta kommunen.

Annons

Calicivirus eller mer allmänt känt som vinterkräksjuka drabbade ungefär 25 personer.

En utbrottsutredning har initierats i samråd med smittskyddsläkaren i Kalmar län. En av de insjuknade har provtagits via sjukvården och calicivirus har påvisats.

Själva utbrottet ska ha klingat av men kommunen vill ha kontakter med personer som varit inblandade i filmningen. Smittkällan är inte fastställd men misstankar finns om en foodtruck som användes vid inspelningen.

Trucken ägs och drivs av filmbolaget och serverar bara mat till de inblandade i produktionen. Borgholms kommun har ingen skyldighet att utöva livsmedelskontroll eftersom matbilen är registrerad i Tyskland.

Filmteamet har uppmanats att slänga all mat som finns i bilen och rengöra den grundligt eftersom det är troligt att smittan kommer därifrån.

För att kunna kartlägga utbrottet ytterligare uppmanar kommunen att alla statister som kan ha blivit smittade hör av sig till Borgholms kommun.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons