Annons
Nyheter

Universitetsprojekt får 2,6 miljoner kronor till designforskning

En ny designinriktning ska utforskas och utvecklas på Linnéuniversitetet i samarbete med Malmö högskola. Hur ska befintlig design kunna underhållas, repareras och komposteras, det vill lektor Åsa Ståhl vid institutionen för design undersöka.
Linnéuniversitetet • Publicerad 19 oktober 2017

– Vi vill bryta med det som fokuserar på att producera nytt och istället ägna oss åt det som vi redan lever med – sådant som design varit med och producerat under exempelvis det senaste århundradet. Plast är ett exempel på ett material som vi har svårt att tänka oss att leva utan i dag, säger Åsa Ståhl i ett pressmeddelande.

Hon och kollegan Kristina Lindström på Malmö Högskola har tidigare arbetat med larver som tar hand om och komposterar särskilda plastsorter. Nu vill man också arbeta med plantor som skulle kunna rena förorenad industrimark.

Annons

Sedan kommer man att genomföra flera experiment där allmänheten kommer att kunna delta. Allt för att göra människor medvetna om moderna material och hur vi ska hantera dem.

– Forskningsmedlet ger oss möjlighet att svara på det som händer i vår tid, och att inte behöva specificera experimenten i förväg ger oss möjligheten att låta dem växa fram med tiden. Det är verkligen en ynnest, säger Åsa Ståhl.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons