Annons
Nyheter

USA:s president ska träffa Kim Jong-Un

Nordkorea uppges ha gått med på kärnvapennedrustning och att avbryta robot- och kärnvapenprov.
Sydkorea/Nordkorea • Publicerad 9 mars 2018
En kvinna går förbi en stor skärm som visar bilder på USA:s president  Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un.
En kvinna går förbi en stor skärm som visar bilder på USA:s president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un.Foto: Koji Sasahara

USA:s president Donald Trump ska dessutom träffa diktatorn Kim Jong-Un i ett unikt möte.

Enligt ett besked från Vita huset skulle Sydkorea tillkännage "något stort" under natten.

Annons

Några timmar senare höll Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong en presskonferens utanför Vita huset i Washington.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har, enligt Chung Eui-Yong, uttryckt en vilja att träffa USA:s president Donald Trump så snart som möjligt för samtal, och har gått med på kärnvapennedrustning och att avbryta robot- och kärnvapenprov.

Vita huset bekräftar att Trump gått med på att träffa Kim.

"President Donald Trump kommer att acceptera en inbjudan att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, plats och tid kommer att bestämmas", säger Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande.

"Vi ser fram emot Nordkoreas kärnvapennedrustning. Under tiden måste alla sanktioner och de hårda påtryckningarna att fortsätta", säger hon.

Uttalandena från Sydkorea kommer sedan en delegation från landet informerat USA om de senaste förhandlingarna med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Pyongyang.

President Trump skriver själv om mötet med Sydkorea på Twitter:

"Kim Jong-Un pratade om kärnvapennedrustning med de sydkoreanska representanterna, inte bara ett uppehåll. Inte heller några robottester av Nordkorea under denna tidsperiod. Stora framsteg har gjorts men sanktionerna kommer att vara kvar tills en överenskommelse nås. Ett möte planeras!", twittrar han.

Även Sydkorea säger att påtryckningarna mot grannlandet kommer att fortsätta tills Nordkorea bevisar att det inte bara handlar om tomma ord utan även handling.

Chung Eui-Yong säger att Nordkorea förstår att USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar kommer att fortgå som planerat.

Annons

Sydkorea är tillsammans med Trump "optimistiska över att fortsätta en diplomatisk process för att försöka nå en fredlig lösning", säger Chung Eui-Yong.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att han i ett telefonsamtal med Trump fått bekräftat att påtryckningarna mot Nordkorea kommer att kvarstå.

Abe säger också att han hoppas besöka USA så tidigt som nästa månad för att träffa Trump och bland annat diskutera Nordkorea.

– Vi välkomnar förändringen i Nordkoreas inställning, säger han, men tillägger att landet inte kommer att vika sig innan Nordkorea sätter stopp för utvecklingen av kärnvapen.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons