Annons
Nyheter

Val 2018: M och S singlade slant om utskottsposter

Krona eller klave? Det oklara regeringsläget gjorde att fördelningen av ordförandeposterna i riksdagens utskott delvis avgjordes av att gruppledarna från Socialdemokraterna och Moderaterna singlade slant.
Sverige • Publicerad 26 september 2018

Moderaterna vann första rundan och fick därmed välja utskott först. Valet föll på finansutskottet, ett utskott som normalt tillfaller regeringspartierna.

– Nu befinner vi oss i ett läge där vi har ett oklart förhållande när det gäller regeringsbildningen, så vi var tvungna att komma överens om vem som skulle välja först. Då fick vi singla slant om detta, säger Tobias Billström, M:s gruppledare till journalister i riksdagen.

Annons

Därefter valde Socialdemokraterna ordförandeposten i konstitutionsutskottet (KU).

Posterna kommer dock skiftas mot varandra om S skulle sitta med i nästa regering, då det är praxis att oppositionen leder KU och försvarsutskottet, medan regeringen normalt kontrollerar utskotten för finans-, utrikesfrågor samt EU-nämnden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons