Testa din partifärg

Valet 2010 2010-07-21 | Uppdaterad 2010-07-21

Svårt att bestämma dig inför höstens val? På smp.se kan du nu göra ett test för att se vilket parti du står närmast. Vi provkörde det på två av våra politiker.


LÄNKAR


- Tänk om man blir något helt annat än det man är, säger Rebecca Elmforsen (m) innan Smålandspostens test börjar.
Hon står med på moderaternas lista till kommunfullmäktige. Vår andra testperson, Hugo Hermansson, står med på socialdemokraternas kommunlista inför valet i höst.
De båda fick börja med att testa blockkompassen, där testet visar om man står närmast de rödgröna eller alliansen. Det är utformat så att den som gör testet får ett antal påståenden, som de sedan får kryssa i till vilken grad de håller med.
- 100 % rödgröna, säger Hugo Hermansson när han är klar.
Rebecca Elmforsen blev också nöjd. Hon fick 96% alliansen. Sedan provade de partikompassen. Ett test med lite fler frågor. Där fick både Rebecca Elmforsen och Hugo Hermansson tänka till på flera frågor.
- Man vill ju gärna lägga till lite saker. Jag håller med men bara om det här eller det här händer, säger Hugo Hermansson.
Han hamnade närmast Vänsterpartiet i Smålandspostens test. Socialdemokraterna kom först på en fjärdeplats efter Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. Men Hugo Hermansson säger att han brukar få det resultatet i liknande test.
- Det verkar som att det är lätt att hamna långt ut på kanterna, säger han.
Rebecca Elmforsens åsikter visade sig ligga närmast moderaternas, tätt följt av de andra allianspartierna. Hon tycker att det är en bra idé att göra ett test för att få en fingervisning innan valet.
- Framförallt kan det få människor att börja tänka på frågor som de tidigare kanske inte har funderat över, säger hon.Kommentarer

 • nej, tack

  Pinsamt att dessa två ska styra vår stad. Nej, tack.


 • vafan

  hoppas inte man blir kommunist iaf.


 • Heh

  Enligt Blockkompassen så är jag mycket närmare Alliansen.

  Men enligt Partikompassen så ligger jag närmast V och mp. Dock så fick V bara 58%, så det är rätt mycket jag inte håller med om där också. Hade ju varit trevligt om det hade funnits ett parti som jag höll med till 100% med, något som passat mig.

  För just nu så känns det inte riktigt som om det finns något som passar mig. Trist.


 • Svar Åke

  Åke behöver inte skriva att han tycker det är pinsamt att unga och kvinnor ska vara med och styra. Det är bara att kolla SDs listor till kommuner/landsting/riksdag så förstår man att det är män i medelåldern som gäller. Det är bara att kolla tex våra listor så ser man en mycket klar skillnad.


 • konstigt

  Vad tog den förra undersökningen vägen? Den ni hade på Smålandsposten? SD hade ju då 53% och därmed EGEN majoritet, vilket jag INTE gillar...så Nej jag är inte SD men varför med dessa undersökningar om Ni inte publicerar resultatet...detsamma gäller ju nuvarnade, den publiceras bara för den enskilde...räkan samma hur många som röstat och hur utfallet blev...


 • vad gör man

  Vad gör man när man är röd , men kan aldrig tänka mig (vp) med ohly i regering och mp som hatar biltrafik , och mona sahlin , nej tack ,
  de får blir alliansen även om de tar emot finns de inget vettigt alternativ


 • Konstigt

  "invandringen berikar Sverige" är ju en självklarhet som det inte går att tycka något om. Däremot en massa annat som hör invandringen till. Fri nerladdning av upphovsskyddat material från internet är det inget parti som vill ha, så varför är den frågan med?


 • rött e rätt!

  Klockrent! Ja e röd.


 • Svar till Ralf

  Det finns ...Piratpartiet..de vill tillåta fri nerladdning..iövrigt kommenterar jag inte dina tankar...


 • Precis som vanligt

  Då fick man ytterligare ett bevis på att det med att rösta inte är något för mig. 36% på det ena blocket och 36% på det andra. Var finns mitt mellanparti?

  På partikompassen fick jag ungefär lika mycket på ett vänsterparti som på ett högerparti och konstigt nog hamnade F! som trea trots att jag klickade i att jag är emot all form av kvotering.

  De partier jag tydligen hamnade längst bort från var socialdemokraterna och moderaterna vilket innebär att jag ligger kvar på sofflocket tills det dyker upp ett parti som anser att folkets väl är viktigare än en massa ideologier som inte fungerar.


 • Svar till Mr X

  SMP redovisade resultatet för en tid sedan med några få rader långt ner på sidan 2 (pappersversionen).


 • Apple = valbefriad

  Jag kan inte komma åt den Flashbaserade partikompassen från min skit-iPhone. Således vet jag nu inte vad jag tycker och kan heller inte rösta. Ev klagomål på detta kan skickas till Steve Jobs ;)


 • Valtest

  När jag gjorde testen var resultatet för mig 58% Sverigedemokrat.

  Nu är den stora frågan? Är det jag som är felprogrammerad eller är det fel på testen


 • Slut på tramset

  Jag kommer att rösta på SD för jag är trött på att ingen tar tag i de verkliga problemen i samhället. Allt för stor tid kastas bort på småsaker istället för att koncentrera sig på saker som har betydelse i folks liv, både för oss och generationer framåt. Detta gör jag av rent missnöje med dagens Sverige.


 • Går det att bli Sosse

  Har lekt lite med testen är det så att det är väldigt svårt att bli Sosse i detta test.

  De är väll de parti som kanske har bredast väljargrund, är det så att den M styrda tidningen inte vill att man blir Sosse


 • Valfråga?

  Läs det här om du är osäker på ditt val.
  http://meritwager.wordpress.com/
  Det är ditt val, ta vara på det.


 • Fråga till perman

  Jag förstår inte hur den länken ska kunna hjälpa mig i valet 2010...


 • Stämmer helt!

  Jag fick överlägset högst stapel med 52,8 procent för Sverigedemokraterna och det stämmer också helt med vilket parti jag kommer att rösta på!


 • Jag med!

  Jag blev med SD:are! i testet...så det blir ej M denna gång!!


 • Medelålders vit man

  50% SD och 40% KD. Så jag får lita på testet och lägger därför min röst på SD:)


 • Kjell, kvotering.

  Jo fast ni har blivit tilltvingade tack vare er storlek att ta till åtgärder för att få in kvinnor och inte allra minst 13% unga i era listor. Frågan är bara om dem oavsett kön eller ålder är redo att styra ett Sverige ni så grovt misslyckats med under de senaste 100 åren?


 • Vad ska jag rösta på???

  Jag gjorde partitestet och fck 57.9 procent
  Vänsterpartiet och 53.7 procent Sverigedemokraterna.
  Hur ska jag rösta??


 • Grönt här

  Skönt att vara grön i politiken vid min ålder-58!


 • till konspiratören

  Du vet väl att Stig-Björn Ljunggren svarar för innehållet i valkompassen och han är sosse, dags och tänka om kanske?huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 28/1

Nyheter [I går 17:10]

Rånare som gripits i Alstermo, ansträngd ekonomi för hockeylaget Taif. Dessutom får du träffa nioåriga Ludwig Skoog som tagit upp kampen för skolskjuts samt Växjö Vipers forward och Växjö Lakers tränare.

 


Se reprisen av Färjestad–Växjö Lakers

Sport [Uppdaterad i går 23:02]

Växjö Lakers vann mötet med formstarka Färjestad i Löfbergs Arena. 28 sekunder in i förlängningen blev Robert Rosén Lakers matchhjälte genom att sätta 2-3-pucken. Du kan följa reprisen av direktrapporteringen här.

Live Blog Färjestad - Växjö Lakers


TV: Rätt till skolskjuts – kommunen överklagar

Alvesta [Uppdaterad i går 11:08]

9-åriga Ludwig Skoog i Vegby utanför Moheda har rätt till skolskjuts. Det har förvaltningsrätten beslutat eftersom vägen är riskfylld med tung trafik, men Alvesta kommun har överklagat och tycker att han ska cykla sträckan.

 


TV: Polisen visar stöldgods

Nyheter [Uppdaterad i går 09:46]

Flera män misstänks nu för villainbrott där en mängd smycken, mobiler och surfplattor har stulits. Nu söker Kronobergspolisen efter de rätta ägarna.

 Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.