Militärolycka stoppade trafiken på riksväg 25 - räkna med köer

Växjö Artikeln publicerades

En militärkolonn som transporterade tyngre fordon på riksväg 25 orsakade stopp i trafiken under natten och onsdagsmorgonen. En lastbil uppges ha vält mellan Växjö och Alvesta. Och en annan lastbil ska ha gått in i vajerräcket på samma sträcka.

Ingen person ska vara skadad.

Händelsen ska ha inträffat vid 04-tiden på natten till onsdagen, mellan trafikplats Hanaslöv och Kvälleberg. Räddningstjänst ska inte ha behövt hjälpa till här, men lastbilen behöver bärgas.

Vägen var på slutet avstängd i västlig riktning men strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen var trafiken igång igen uppger Trafikverket som ändå varnade för forsatta köer.

Trafiken leds om: ”Trafikanter rekommenderas att ta väg 732 från Gemmatorp ut till väg 30 mot väg 25/27 igen och omvänt”, skriver Trafikverket på sin sajt.

Försvarsmakten själv uppger att ett transportfordon tappat däcket och behöver bärgas med kranbil.

Pressekreterare Jesper Tengroth beklagar det inträffade och olägenheterna det ställer till i en intervju med P4 Kronoberg.

–Vi har mycket rörelse kopplat till den stora övningen Aurora och då får man räkna med den här typen av händelser. Nu är det bara skönt att ingen blev skadad, säger han.

I Aurora deltar över 19 000 svenskar och mer än 1500 utländska militärer, Jesper Tengroth beskriver det som en mindre svensk småstad som ska förflyttas genom landet.

En stund senare uppges en lastbil ha gått in i ett vajerräcke på samma sträcka, i höjd med Ilesjön. SOS Alarm fick uppgift om den händelsen klockan 04.42.

– Det är en militärkolonn som skulle passera förbi där och så körde de ner. Det är problem med framkomligheten på grund av detta, säger Jörgen Gustavsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Vägen stängdes av även där, enligt Trafikverket.

Värends räddningstjänst var behjälpliga och tog ner vajern för att militären skulle kunna backa undan lastbilen men gjorde i övrigt inga insatser.