Annons
Nyheter

Var sjätte heltidsjordbruk försvann på tio år i Kronoberg

Sedan 2007 har 81 aktiva heltidsjordbruk lags ned i länet, var sjätte. Trenden är densamma i hela landet.
Kronoberg • Publicerad 20 oktober 2017
Det var framförallt mjölkbönder som slutade bruka sin mark på heltid visar statistiken från Jordbruksverket.
Det var framförallt mjölkbönder som slutade bruka sin mark på heltid visar statistiken från Jordbruksverket.Foto: Henrik Montgomery/TT

I landet står Norrbotten för den absolut största minskningen. Där slutade 40 procent av jordbruken att brukas på heltid, alltså företag som krävde 1 600 standardarbetstimmar per år.

– Husdjursskötsel är den största inriktningen bland heltidsjordbruk och det är också där som antalet företag har minskat mest i absoluta tal. Särskilt antalet företag med mjölkkor har gått ner mycket, säger Johan Holmer, statistiker på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren som tagit fram statistiken.

Annons

Den stora minskningen i Kronoberg skedde på bara tre år, mellan 2007 och 2010. Då slutade 65 jordbruk att drivas på heltid.

Totalt fanns 15 500 heltidsjordbruk i Sverige 2016 och det utgjorde en fjärdedel av alla jordbruksföretag. I Kronoberg var motsvarande siffra 423.

Men dessa heltidsjordbruk tog hand om närmare tre fjärdedelar av den brukade marken i Sverige, därför menar Jordbruksverket att statistiken ger en bättre bild av hur det yrkesmässiga jorbruksverket ser ut.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons