Annons
Nyheter

Växjö kommun på lyckad markjakt

Växjö kommun har fått träff i jakten på ny verksamhetsmark. I en affär på drygt 80 miljoner kronor kan kommunen köpa 160 hektar mark av Nils Posse.
Detta är ett av de största markförvärven på väldigt lång tid som har oerhört stor betydelse för Växjös framtida utveckling, säger kommunalrådet Anna Tenje, (M).
Växjö • Publicerad 16 oktober 2017
Kommunalrådet Anna Tenje vid skogsområdet som Växjö kommun kan köpa för framtida företagsetableringar.
Kommunalrådet Anna Tenje vid skogsområdet som Växjö kommun kan köpa för framtida företagsetableringar.Foto: Lars-Goran Rydqvist

För att affären ska gå igenom krävs att den godkänns av kommunfullmäktige. Det aktuella området med 160 hektar skogsmark är beläget direkt norr om riksväg 25 strax väster om Öjaby. Det ligger i direkt anslutning till ett område på 200 hektar som också ska detaljplaneras som verksamhetsmark. Området på 200 hektar ägs av Växjö kommun och Hovs mark och maskin.

Flera logistikföretag har visat intresse för att etablera sig i Växjö. Kanske blir det i det här skogsområdet som Växjö kommun kan köpa för att göra om till verksamhetsmark.
Flera logistikföretag har visat intresse för att etablera sig i Växjö. Kanske blir det i det här skogsområdet som Växjö kommun kan köpa för att göra om till verksamhetsmark.Foto: Lars-Goran Rydqvist

– Med detta hoppas vi kunna få igång en flyttkedja. Etableringar som finns inne i stan behöver mer mark och större områden. Vi har också många logistikföretag som vill etablera sig i Växjö. Det finns väldigt bra och fina skyltlägen här, säger Anna Tenje.

Annons

Hon har sett det som en av de stora utmaningarna att få fram mark för företag som vill etablera sig eller växa i Växjö. Men också som en av de stora farhågorna om det inte skulle lyckas och företagen väljer att flytta någon annanstans.

Målet att ha 150 hektar planlagd verksamhetsmark i beredskap har inte tidigare kunnat nås.

– Vi har känt att vi inte riktigt haft framförhållningen, att vi inte riktigt kan säkra Växjös framtida utveckling och företagens möjligheter att expandera, säger Anna Tenje.

Priset i avtalet är 81,1 miljoner kronor som tillfaller markägaren Nils Posse på Bergkvara gård, även fullmäktigeledamot för Moderaterna.

”Vi har träffat markägaren under lång tid och han är väl medveten om vad privata markägare har köpt mark för alldeles jämte och har så klart en ambition att ligga i samma härad”, säger Växjö kommuns planeringschef Paul Herbertsson och tillägger att det är politikernas uppgift att bedöma om det är okej.
”Vi har träffat markägaren under lång tid och han är väl medveten om vad privata markägare har köpt mark för alldeles jämte och har så klart en ambition att ligga i samma härad”, säger Växjö kommuns planeringschef Paul Herbertsson och tillägger att det är politikernas uppgift att bedöma om det är okej.Foto: Lars-Goran Rydqvist

– Det är en förhandling. Vi har träffat markägaren under lång tid och han är väl medveten om vad privata markägare har köpt mark för alldeles jämte och har så klart en ambition att ligga i samma härad, säger Växjö kommuns planeringschef Paul Herbertsson och tillägger att det är politikernas uppgift att bedöma om det är okej.

– Jag har respekt för att det är mycket pengar, men samtidigt tror jag att när vi sitter här om tio år så kommer vi inte att ångra oss en enda minut när vi ser hur många företagare som står i kö för att etablera sig och att få ny mark i Växjö, säger Anna Tenje.

Hon har stor tillförsikt inför den politiska behandlingen, närmast i kommunstyrelsens arbetsutskott den 31 oktober.

– Jag har mina blågröna vänner definitivt bakom mig i Växjös utveckling och expansion och att vi ska säkra tillväxten fram över.

Nils Posse säger att priset är marknadsmässigt och att han är nöjd med affären.

– Generellt sett, som jag också har sagt till kommunen, har jag inget till salu. Jag vill inte sälja och behöver inte sälja mark, men jag gör i det här sammanhanget ett undantag. Jag brinner för och värnar om Växjö och är glad att kunna bidra till utvecklingen.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons