Annons

Växjö växer så det knakar. Vill ditt parti lämna småstaden och istället se Växjö på topp 10-listan över största städerna i landet?

Så här svarar de politiska partierna:
Publicerad 28 augusti 2018
Foto: Urban Nilsson

Moderaterna:

Nja. Vi tror på Växjö som den lilla storstaden. Vi ska växa hållbart och ansvarsfullt. Kompetensförsörjningen, infrastrukturen och välfärden måste hålla takt med befolkningen. Ekonomin behöver växa i takt med befolkningen, för att vi inte ska behöva dela på resurserna.

Annons

Centern:

Ja. Finns många fördelar med en växande stad. Attraktiviteten ökar och fler företag vill etablera sig här.

Liberalerna:

Ja. Vi är positiva till att Växjö växer. Det skapar nya möjligheter för unga och gamla Växjöbor. Växjö kommer inte att bli en av Sveriges 10 största städer inom överskådlig tid, men vi har definitivt lämnat småstaden bakom oss. När vi växer så gäller det att hänga med, med infrastruktur och service så att vi slipper växtvärk. Samtidigt som vi gör Växjö mer och inte mindre grönt.

Kristdemokraterna:

Nja. Att växa är inget självändamål. Kan vi kombinera ökad befolkning med fortsatt god samhällsservice har vi inget emot ett Växjö som avancerar på listan över Sveriges befolkningsrikaste kommuner.

Socialdemokraterna:

– Växjö är redan en mellanstor stad och kommer att vara det även om vi – vilket vi vill – kommer att fortsätta växa. Huruvida vi kommer in på topp tio i storlek är inte viktigt. Det som är viktigt är att de som bor i kommunen får ett gott liv.

Vänsterpartiet:

Nja. Att Växjö stad växer är positivt, men det finns inget självändamål i att placera sig på någon lista. Vi ser gärna att det finns bostäder och villatomter i alla kommunens orter så att människor har möjlighet att bosätta sig där med.

Annons

Miljöpartiet

Nja. Vi vill I första hand skapa en stad med hög livskvalitet men det är positivt att fler vill flytta hit.

Sverigedemokraterna:

Nej. Först behöver vi se till att få ordning på de stadsdelar vi har. Vi har en nogozon, Araby och delar av Teleborg som sägs vara på gång. Detta behöver vi få kontroll över innan vi lämnar småstaden.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons