Emigrantinstitutet, del 2

”Ett sådant här ställe stänger man inte”

Växjö 2010-07-01 | Uppdaterad 2010-07-01

Efter en bilresa på drygt 90 mil väntade flera dagars spännande forskning på Utvandrarnas hus för Bror och Birgit Andersson Tjäder. Men väl plats i Växjö fick de ett olyckligt besked: Det är stängt. – Det var som ett slag i magen. En sådant här ställe stänger man inte, säger de.Flaggorna vajar utanför Utvandrarnas hus, men forskaravdelningen som Bror och Birgit Andersson Tjäder rest 90 mil för att besöka är stängd. ?Som ett slag i magen?, tycker de.


Utställningen på Utvandrarnas hus är fortfarande öppen.


– Vad är det som händer?
Frågan är Bror Andersson Tjäders. I sin väska har han namn på 33 personer som utvandrade till Nordamerika från hans och frun Birgits hembygd utanför Örnsköldsvik. Det var många som valde att lämna den lilla byn i mitten av 1800-talet efter en konflikt mellan en nystartad frikyrko- församling och svenska kyrkan.
Nu skulle Bror och Birgit ta reda på vad det blivit av dem. Och då är Utvandrarnas hus stället man vänder sig till. Men några svar fick de inte. De kände inte till Emigrantinstitutets problem, att all personal på Utvandrarnas hus är uppsagd, att fastigheten är till försäljning och att forskaravdelningen är stängd.
– Det är ju inte klokt. Växjö är ju känt för det här. Vi tänkte inte ens tanken att kolla upp om det var öppet, det tog vi för givet. Att stänga Utvandrarnas hus är ju som att stänga kungahuset, säger Bror.
Bror och Birgit är två av de cirka 25?000 personer som årligen besöker Utvandrarnas hus. Några år är det fler, några färre. 2009 var antalet 23?000. De flesta kommer dit för utställningen om utvandringen och för att kliva in i Vilhelm Mobergs rum. Särskilt nu innan sommaren. Då är det högsäsong för skolklasser och föreningar av olika slag. Under sommarmånaderna juli och augusti är det däremot främst enskilda individer, turistande par och familjer som kommer på besök.
Och så är det alla dem som kommer dit för att släktforska, för att leta efter sina rötter. En inte oansenlig mängd är från USA.
– Ofta hör de ju av sig innan de kommer. Men sedan vi stängde forskaravdelningen i april är det faktiskt även några amerikaner som har fått vända i dörren, säger Yngve Turesson, bibliotekarie och guide på Utvandrarnas hus.
Han är förstås part i målet, men upplever att Utvandrarnas hus är ett viktigt turistmål för Växjö och för regionen.
– De amerikaner som kommer hit gör ju det just för att vi finns här. Vad skulle de annars göra i Växjö, säger han.
Majoriteten av besökarna är förstås inte långväga gäster från andra sidan Atlanten, men de allra flesta är i alla fall utifrån. Många är från grannlänen, från Skåne och Blekinge. Och spridda skurar från övriga landet, våra nordiska grannländer och Europa.
– De är klart att de bidrar med en del till turistnäringen. En hel del övernattar i stan, handlar och äter här, säger Yngve Turesson och beklagar att situationen har blivit som den har blivit.
Det gör man också på turistbyrån i Växjö.
– Vi är bestörta. Växjö kan förlora ytterligare ett turistmål. Vi möter många amerikaner som söker sina rötter här. Det kommer att bli stor besvikelse, säger Fanny Geismar, turistkonsulent på turistbyrå, och fortsätter:
– Vi har tre stora turistmål som har öppet året om, domkyrkan, Sveriges glasmuseum/Smålands museum och Utvandrarnas hus. Vi behöver attraktioner och hoppas verkligen att det löser sig. Vi pratar om det här varje dag. Vi är faktiskt oförstående inför att man kan avsluta en verksamhet på det här sättet.
Vad innebär det för Växjö om Emigrantinstitutet försvinner från staden?
– Vi förlorar attraktionskraft. Det här är ju unikt, det är enda stället många kan hitta sina rötter, där allting finns. Sedan behöver det förnyas, bli en angelägenhet även för Växjöborna, menar Fanny Geismar.
Växjös näringslivschef, Thomas Karlsson, har en delvis annan syn på Emigrantinstitutet och verksamheten i Utvandrarnas hus. Visst är det ett intressant besöksmål, men man har inte hängt med i utvecklingen på det sätt man skulle önska för att det ska vara verkligt attraktivt, menar han.
– Utställningen är lite dammig och gammeldags. Det krävs en nystart, förnyelse. Det finns ju så oerhört mycket intressant där men man måste försöka hitta andra, mer moderna sätt att presentera det på.
Årliga besökssiffror på runt 25 000 är inte mycket att hurra för, enligt Thomas Karlsson. I jämförelse med andra nischade museum i sydostregionen som Kronan i Kalmar och Marinmuseum i Karlskrona ligger Utvandrarnas hus långt efter.
– Besöksströmmarna och turismen till Växjö har dessutom ökat markan under de senaste 10, 20 åren. Men det har man inte lyckats utnyttja på Utvandrarnas hus. Där ligger man kvar och kanske till och med tappar besökare.
Precis som de flesta andra hoppas han att situationen ska lösa sig och att Utvandrarnas hus ska kunna utvecklas.
– Som jag ser det har man nu världens chans att göra något nytt och tänka i lite nya banor.
Vi är bestörta. Växjö kan förlora ytterligare ett turistmål.
Två grävmaskiner stulna från skola

Växjö [Uppdaterad 2015-01-25]


Läs mer


TV: Det susade i Tipshallen

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]

Under lördagen susade det i luften i Tipshallen. Växjö RC ordnade fri flygning för modellflyg av olika slag. Det är mest män och pojkar som ägnar sig åt sporten. En av de få tjejerna som deltog i Tipshallen var Julia Sjögren från Diö.

 


Tumult utanför Grace

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]


Läs mer


Misstänkt mordbrand på LSS-boende

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]


Läs mer


Bakom kulisserna på Växjörevyn

Vimmel [Uppdaterad 2015-01-22]


Läs mer


På VIP-kväll med anrik förening

Vimmel [Uppdaterad 2015-01-22]


Läs mer


huvudnyheter just nu

Efter flytten – kalla lokaler och gamla möbler

Nyheter [Uppdaterad i dag 08:41]

Kommunala vuxenutbildningen i Växjö har flyttat till nya lokaler i Linnégallerian, men flytten har kantats av problem.

 


Smålandsposten Nära 26/1

Nyheter [I går 16:56]

Efter mycket strul har Komvux i Växjö flyttat in i nya lokaler. Rättspsyk får politiskt stöd i konflikten med IVO och 30-åring åtalas efter att ha dragit barn i pulka efter bilen. Se mer i dagens nyhetssändning.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.