”Betala 1000 kronor i böter”

Växjö 2012-06-02 | Uppdaterad 2012-06-03

Har du fått din dator låst och uppmanats att betala 1 000 kronor i böter?
Då är du en i raden av personer som utsatts för ett bedrägeriförsök där polisen, enheten för databrott, uppges som avsändare.låst dator Peter Haraldssons dator låstes när bluffmeddelandet som uppgavs komma från polisen visades på datorn. Foto: Bernd Blankenburg


-En ren bluff. Detta är ytterligare ett sätt att skicka falska fakturor, säger närpolischef Pär-Axel Tobiazon i Tingsryd.
Peter Haraldsson i Linneryd fick meddelandet och vände sig direkt till Kronobergspolisen.
- Jag var inne på nätet när allt plötsligt försvann och den här sidan med polisens logotyp kom upp. Jag började läsa lite och tyckte att det verkade väldigt skumt, säger Peter Haraldsson och tilllägger:
-Att polisen skulle driva in böter på det här sättet var inte riktigt trovärdigt.
För att sätta kraft bakom orden har bedragarna för säkerhets skull även klistrat in Regeringskansliets logotyp.
Budskapet som blockerade datorn var att olagliga aktiviteter hade upptäckts. Datorns IP-adress hade identifierats och registrerats av svensk polis.
”För att låsa upp din dator är du skyldig att betala straffet till ett belopp av 1 000 kronor”.
Pengarna skulle betalas inom ett dygn från tidpunkten då datorn låstes. Om inte skulle datorn beslagtas och fallet överlämnas till domstol.
Även om Peter Haraldsson inte gick på bluffen, som innefattar dataintrång och föregivande av allmän ställning, skapar det en hel del problem.
- Det går inte att få bort sidan. Om jag loggar in kommer sidan upp igen. Jag har fått rådet att lämna in datorn för att göra en ominstallation.
- Dessutom ska datorn sökas igenom för att se att det inte finns något mer virus kvar.
Peter Haraldsson säger att han tycker det är bra om blufförsöket sprids bland allmänheten så att ingen betalar in de krävda pengarna.
Vilka som ligger bakom bluffen lär aldrig polisen få reda på. Anmälningarna läggs sannolikt ned i nästan samma takt som de skrivs och det finns uppgifter i meddelandet som tyder på att budskapet skickats från utlandet.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


TV: Han såg sin bil brinna

Växjö [Uppdaterad 2014-12-18]

Under natten till torsdagen har ett miljöhus och många bilar brunnit på Sommarvägen i Växjö. Abbas Mehdi väcktes av sin fru och från balkongen kunde de se när deras bil brann.

 


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 19 december

Nyheter [Uppdaterad i går 17:00]

Senaste nytt från länet i Smålandsposten Nära. Idag om Anders Ömans planer på hotell, lägenheter och skola på Arenastaden i Växjö. Branden på Dalbo kan ha startats av misstag, nya fuktskador på residensets fasad nu kallas expert in för att hitta lösningar.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Smålandsposten sätter färg på julen

När rondellerna i Växjö blev utan julpynt ryckte Smålandsposten och vår inredare Erica Hörberg ut. De färgsprakande granarna i Linnérondellen föll förbipasserande i smaken.

 

Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Ingen succé för Attefallshusen - än • Julpyntad rondell i neon • Musikaliska talanger rev ner applåder • Inblicksintervjun: Charlotta Svanberg Motor: Fler cyklister dör i trafiken • Uppvidinge: Satsning på säkerhet Älmhult: Bland molnen med en flygkonstnär Alvesta: Nya vägen minskar avstånden • Personligt: Detlef Quast 70 år • Krönikan: Linéa Helge: Musik ger mig ångest

Nyheter

Lucia från Växjö domkyrka

Smålandsposten sände direkt från Katedralskolans luciatåg i domkyrkan i Växjö på lördagen. Se sändningen i efterhand här.

 

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Nyheter

Ingen jul utan tomte och julgran

Smålandspostens tomte visar upp barnens teckningar och pratar med en julgransexpert!

 

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr