”Det här ska ut i jätteskala”– ett Spotify för tidskrifter

Växjö 2013-03-18 | Uppdaterad 2013-03-18

Vad Spotify är för musiken. Eller vad Netflix är för film och tv-serier. Det ska Readly bli för tidskrifter och magasin.
Bakom tjänsten står ett Växjöföretag.


På Readlys kontor programmerades det in i det sista på söndagskvällen.

Readlys marknadschef, Jonas Hollander, säger att företaget satsar på att nå ut över hela världen med sin tidskriftsapp.? Ambitionen är att få in alla tidskrifter.


Kontorslokalerna på Vidéum låg tysta och öde på söndagseftermiddagen. Förutom i Readlys lokaler ett par trappor upp. Där jobbades det för fullt.
-Vi finslipar, sade programmeraren Henrik Widor.
Anledningen till det energiska söndagsjobbet var att de i?dag ska lansera sin nya applikation för läsplattor.
Appen, Readly, är på många sätt som Spotify. Fast här handlar det om tidskrifter och magasin, i?stället för musik, som görs tillgängliga för prenumeranter.
34 titlar har man än så länge att erbjuda, men marknadschefen Jonas Hollander säger att det snart är betydligt fler.
-Ambitionen är att få in alla tidskrifter. Och i Sverige finns det ungefär 250 titlar vi är intresserade av.
Men han är också snabb med att påpeka att Readly inte är tänkt att stanna i bara Sverige.
-Det här ska ut i jätteskala. Systemet är byggt för det. Det är gjort för att kunna plugga in många utgåvor, många förlag och att starta upp i andra länder.
Och det är inga nybörjare som står bakom Readly. Företagets huvudägare är Boss Media-grundaren Joel Wikell. Det var också han som kläckte idén till appen – på en solsemester på Cypern förra våren.
Vid poolkanten med streamad musik från Spotify i hörlurarna, och med tidningar som redan var lästa, tänkte han att det borde finnas ett Spotify även för tidskrifter. Och på den vägen är det.
Sedan i somras har ett tiotal medarbetare jobbat med att ta fram tjänsten. I början mest på kvällar och helger. Vid årsskiftet bildades bolaget Readly som nu har 14 anställda. Trots att man alltså först i?dag smyglanserar appen.
-Vi har medvetet valt att hålla ganska tyst om det. I många fall går man ut och säger att man ska göra något fantastiskt och så dröjer det månader innan det kommer något. Man öppnar julklapparna lite för tidigt då, säger Jonas Hollander.
Vad tror du ni är om ett år?
– Vi har nya lokaler, och många fler anställda. Vi kan inte göra detta litet, vi måste gå all in för att lyckas.
Hur många titlar har ni då?
– Det ligger inte riktigt i våra händer, det handlar ju mycket om förlagen. Vi sätter i gång med 34 titlar nu och jag skulle tippa på att det är tio till den närmsta veckan.
– Men den svenska tidsskriftsmarknaden består av fyra förlag som har 60 procent av titlarna. Får man ett ja från en av dem får man ju 30 titlar direkt. Men de är också svårast att välta omkull. Men vi har redan fått en av dem.
Jonas Hollander förklarar att ersättningsmodellen till tidningarna baseras på läsningen. Readly tar 30 procent, tidskrifterna får dela på 70 procent i förhållande till hur mycket just deras titel blir läst.
Att det blir en mind-re summa till förlagen per konsumerat ex är det som Readly måste försöka övertyga förlagen om att det ändå kan bli till en vinst på sikt.
–?Tidningsbranschen är en krympande kaka om man tittar på upplagesiffror. Men så har man den andra komponenten också, annonserna. Då handlar det om räckvidd. Kan du få intäkt på att folk läser – kanske inte femtio kronor per läst utgåva, men ändå många småskvättar – då höjer du upplagan i stället. Och det kan förhoppningsvis annons- avdelningen göra pengar av i nästa led.
Hur har förlagen tagit emot det?
-Helt olika. Från att de säger att de bara har väntat på det här, till de som är rädda att tappa läsar-intäkter.
Vinsten för konsumenten ser Jonas Hollander som självklar. För en summa som kanske är under vad två tidskrifter kostar i pappersform, kan man få tillgång till en stor mängd titlar.
-Det är inte ens tre år sedan läsplattorna kom, och de har ju helt förändrat vårt beteende. De har gjort att vi nu kan tänka oss att sitta och läsa tidningar på det sättet. Och våra marknadsundersökningar bekräftar att många är intresserade av det.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


TV: Han såg sin bil brinna

Växjö [Uppdaterad 2014-12-18]

Under natten till torsdagen har ett miljöhus och många bilar brunnit på Sommarvägen i Växjö. Abbas Mehdi väcktes av sin fru och från balkongen kunde de se när deras bil brann.

 


huvudnyheter just nu

Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Smålandsposten sätter färg på julen

När rondellerna i Växjö blev utan julpynt ryckte Smålandsposten och vår inredare Erica Hörberg ut. De färgsprakande granarna i Linnérondellen föll förbipasserande i smaken.

 

Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Ingen succé för Attefallshusen - än • Julpyntad rondell i neon • Musikaliska talanger rev ner applåder • Inblicksintervjun: Charlotta Svanberg Motor: Fler cyklister dör i trafiken • Uppvidinge: Satsning på säkerhet Älmhult: Bland molnen med en flygkonstnär Alvesta: Nya vägen minskar avstånden • Personligt: Detlef Quast 70 år • Krönikan: Linéa Helge: Musik ger mig ångest

Nyheter

Lucia från Växjö domkyrka

Smålandsposten sände direkt från Katedralskolans luciatåg i domkyrkan i Växjö på lördagen. Se sändningen i efterhand här.

 

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Nyheter

Ingen jul utan tomte och julgran

Smålandspostens tomte visar upp barnens teckningar och pratar med en julgransexpert!

 

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr