All personal är varslad

Växjö 2010-04-15 | Uppdaterad 2010-04-15

Personalen på Emigrantinstitutet har varslats om uppsägning och hela fastigheten i Museiparken är på väg att bjudas ut till försäljning.Anledningen är att styrelsen och Kulturparken inte kommit överens.Fastighetsbeståndet är på väg att bjudas ut. Foto: Lena Gunnarsson


– Jag trodde inte att det skulle gå så långt. Alla tycker vi att det här är beklagligt och allvarligt, säger Lars Hansson som är chef för Emigrantinstitutet.
Sammanlagt handlar det om ett tiotal anställda. Beslutet att varsla dem om uppsägning har fattats av institutets styrelse. Ingen av de anställda som Smålandsposten var i kontakt med i går ville ge några kommentarer.
– Vi vet ju inte vad det här kommer att betyda, säger en av dem.
Även fastigheten, Växjö Museet 4, med Utvandrarnas hus, utställnings- och kontorsytor och tomtmark i Museiparken kommer att lämnas ut till försäljning, enligt styrelsens beslut.
Fastigheten har nyligen värderats till runt 14 miljoner kronor av Värderingsbyrån i Växjö.
– Vi måste ju ta ett ansvar för den ekonomiska situationen. Här finns en belåning på fastigheten också. Det måste lösas på något sätt, säger Lars Hansson.
Bakgrunden till varslet och den eventuella fas­tighetsförsäljningen är att Emigrantinstitutets styrelse och Kulturparken, som ägs av Växjö kommun och Landstinget Kronoberg, inte har kunnat komma överens om en lösning.
Anledningen är att Emigrantinstitutet inte köpt politikernas upplägg att föra över Emigrantinstitutets personal och verksamhet i Kulturbolaget tillsammans med Smålands museum och Kronobergsarkivet. Det skulle riskera Emigrantinstitutets nationella och internationella status i forskarvärlden att hamna i ett så lokalt sammanhang, anser styrelsen.
– Vår linje har varit att Emigrantinstitutet ska behålla sin kärnverksamhet, arkiv och forskning, och att vi lägger ut de publika delarna på Kulturparken. Men det har hittills inte gått att nå en överenskommelse kring detta, säger Lars Hansson.
Styrelsens ordförande, historieprofessorn Harald Rundblom, säger:
– Kulturparken vill få en större organisation och slagkraft och vi slår vakt om vad vi ska göra som stiftelse. Där kolliderar det faktiskt.
Institutets ekonomi har strypts genom att anslagen från Växjö kommun och Landstinget Kronoberg numera läggs i Kulturparken. Sammanlagt handlar det om ett par miljoner kronor om året. De pengarna kommer institutet inte åt förrän det finns en uppgörelse.
Kulturparkens vd, Erica Månsson, anser att budet är generöst och att det innehåller möjligheter för Emigrantinstitutet att ta egna initiativ, till exempel när det gäller forskning.
– Min bedömning är att vi gett ett mycket gott erbjudande där vi tagit hänsyn till stiftelsens olika synpunkter. Vi är bestörta över personalens situation. Det är olyckligt, säger hon.
I dag sätter sig representanter för Emigrantinstitutet och Kulturparken i nya förhandlingar. Båda parter säger sig hoppas på en lösning, även om de utdragna diskussionerna hittills inte lett fram till att de kunnat enas.
– Jag har goda förhoppningar, säger Kulturparkens styrelseordförande Peter Norrman.Kommentarer

 • Min bedömning...

  Min bedömning är att kommunen och Erica Månsson begår rejäl kulturslakt, först Smålands Museum och nu Emigrant. Tycker fortfarande SMP kan gräva lite i de här historiena, men det är ni väl för fega för?


 • Beklagligt

  Växjö kommun har fått mycket positiv PR av Emigrantinstitutet. Det är beklagligt att politisk prestige och tjurighet skall få styra.


 • Rätt Suck.

  Smp går inte emot alliansens och Bo Franks vilja.


 • Sandlåda

  Växjö kommun och landsting sköts av politiker som beter sig som grundskoleungar. Vem som ska leka med vem bestäms av den "coola" och hans gäng. Alla som inte passar in mobbas ut både av dom själva och med hjälp av en partisk lokaltidning. Skitsnack från början till slut utan någon verklighetsförankring.
  Man kan ju inbilla sig att det kommer turister från USA och andra internationella länder om Utvandrarnas Hus läggs ner men vad spelar det för roll när det bara är coolhet som gäller. Kanske tror man att det räcker med att vara en "Grön stad" för att dra till sig turism eller underskattar man värdet av turism överhuvudtaget i Växjö?
  Undrar vad vissa har för hållhakar på folk i styrande positioner för att alla ska stå bakom idiotiska beslut.


 • Omvärldsförändring

  Tyvärr inser inte Emigrantinstitutet att världen förändras eller att intäkter och kostnader måste samspela.

  Det går inte möta framtiden med gamla utställningar som spretar åt olika håll. Verksamheten måste uppdateras. Om man är beroende av anslag måste man också anpassa sig till de krav som ställs.

  Det krävs en ny ledning som lyssnar, leder, samarbetar och utvecklar.


 • Stiftelse och anslagsfinansiering

  Är det bra att forskningsverksamhet finansierad med allmänna medel bedrivs i stiftelseform, med begränsad insyn? Kommunala bolag har insyn liksom om verksamheten bedrivs i myndighetsform. Det finns flera utredningar som ägnat sig åt frågan, med resultat att bl.a. industriforskningsinstituten ombildats till bolag, med staten som delägare då en stor del av pengarna kommer från anslag. Varför inte föra forskningsdelen till Linnéuniversitetet, men det har kanske redan diskuterats.


 • ingen är en öde ö

  självklart måste emigranten öppna upp och samarbeta. Erica har visat att hon besitter såväl kreativitet, nytänk som mod att leda. Det är precis den kraft som behövs för att skapa en spännande mötesplats i kulturparken. Det är emigranten som måste upp ur sandlådenivån.


 • Inte klokt

  Nu har man gått över "lik" Växjö Alliansen ska bort efter detta val och inte komma till makten på minst 20 år. Jag hoppas jag varit tydlig i denna sak till er många kortsiktiga invånare tillika naiva. Detta är en stor skam för hela Småland. Frida


 • Sorgens dag för Växjö

  I dag smäller väl champagnekorkarna i Kommunhuset och Erica Månsson och SMP är inbjudna. Hoppas att det blir en trevlig fest.
  Att Växjö stad missar turister från andra delar av landet och världen spelar inte så stor roll eller?
  Jag hade för mig att det bara var på ledarsidorna som SMP fick uttrycka sin politiska åsikt men de tidigare artiklarna har fått mig att inse att så inte är fallet när det gäller SMP. Maken till vinklad rapportering har jag inte varit med om. Inte vill jag ha den tidningen i fortsättningen eller politikerna heller för den delen.


 • Sakupplysning!

  Sammtliga partier i kommunen och landstinget står bakom Kulturparkens agerande och erbjudande till Emigrantinsututet att utvecklas som en del av Kulturparken. Vill stiftelsen hellre avveckla verksamheten får man göra det!


 • Stiftelse

  Om jag inte är helt fel är Emigrantinstitutet en stiftelse med stadgar vad som är syfte, och vad verksamheten skall vara.
  Och stadgarna är är inget som varken Bo eller Erika kan påverka.

  Jag tycker att SMP skall göra en riktig beskrivning om stiftelsen och verksamheten

  Den skall vara opartisk och saklig för en gångs skull.


 • Tråkigt

  Det vore verkligen synd om Emigrantinstitutet försvann, det är ju släktforskarnas mecka när det gäller utvandringen från Sverige.
  Tänk nu efter politiker och personal på Emigranten, se till att ni kan samarbeta, det handlar ju om inte annat om era jobb!


 • Stiftelse

  Jag undrar var i lagstiftningen dets tår att Växjös kommunpolitiker kan sätta sig över lagen? Precis som signaturen pensionär skriver är Emigrantinstitutet en stiftelse med stadgar vad som är syfte och vad verksamheten skall vara. Fast det verkar inte politikerna förstå utan de kör efter sin egen vilja.

  Risken är att kommunpolitikerna sätter sig över lagen och vad blir konsekvenserna? i dag Emmigrantinstitutet och i morgon????????? Ja, jag bävar för vad Frank och company kan hitta på.


 • Flytta?

  Vill stiftelsen avveckla så får man, skriver Bo Frank.
  Jag hoppas det finns andra, mer intresserade och utåtriktade, verksamheter i Sverige som med varm hand tar emot Emigrantintsitutet, för en flyttning från Växjö måste bli resultatet. Att försöka verka i den nuvarande miljön synes omöjligt.


 • Dunkla konspirationer

  Bra om "folket" i den här kommentarspalten kunde vara sakliga och pålästa istället för att ägna sig åt sunkiga konspirationsteorier och partipolitik. Kulturparken är ett bra initiativ på sikt och en garant för att vi ska få ett kulturcentra med spets. Man kunde ha en förhoppning att Växjöbon någon gång kunde tänka nytt och inte vara hopplöst fast i ett mossigt gammalt konservativt tänkande. Men icke.


 • Bra!

  Det är bra att det händer saker. Både museet och emigrantinstitutet har varit misskötta i många år och det behövs rejäla ändringar för att få skutorna på rätt köl igen.


 • Fult spel

  Politiker borde veta bättre än att bryta mot stiftelsernas stadgar. Det är rättsvidrigt. Detta är ett mycket fult spel. USEL personalpolitik. Anders Borg borde nästan ta bort statsbidragen för landstinget och Växjö kommun. Kom ihåg att det ger turister och dessa måste ha mat och logi etc.

  Jag blir mkt ledsen när jag läser detta. Har tänkt att besöka arkivet vid ngt tillfälle. Blir nog nån gång 2010-2011 om inte politikerna dödar forskningen genom att göra arkivet servicelöst (=utan personal). Det är känt i hela landet och i USA.huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [I går 16:34]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


TV: "Det är inte fel att bestraffa barn"

Nyheter [Uppdaterad i går 17:45]

Författaren och psykiatern David Eberhard föreläste under torsdagen på Växjökonferensens andra dag under rubriken Svenska snorungar, skolan och barnuppfostran. Efteråt fick Smålandsposten en pratstund med föreläsaren om hans uppfattning av barnuppfostran och trygghetsnarkomani.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.