Sommarnattsrock Här ska det rockas loss på lördag. Michael Sjöö och Roger Bolsgård är i full gång med förberedelserna för en festlig parknatt.

Stor gemenskap i samhälle på tillväxt

Växjö 2009-08-13 | Uppdaterad 2009-08-13

Befolkningsstatistiken visar plussiffror, men Ola Aronsson skulle gärna se att samhället växte lite snabbare. Och han gör vad han kan för att det ska bli så. Tillsammans med styrelsekamrater i Gemla-Öja sockenråd ringer han runt till alla i Växjös tomtkö. Flytta ut till oss! är förslaget.


Visst går det att locka folk utifrån. Stig Englund, med rötter betydligt längre norrut, driver affären i Gemla och trivs utmärkt i samhället.? Jag har fått bra stöd av ortsborna, både gamla och unga.

Öja badförenings nya hus med bastu, liten samlingslokal och naturskön veranda är ett resultat av Gemlabornas samarbete. Ola Aronsson är en av de aktiva på orten.

Här finns plats för fler. Byggklara tomter väntar på Sven Blommas väg.

LäS MER


Ola Aronsson är ordförande i sockenrådet i ett samhälle där framtidstron är stark och trycket hårt på skola och barnomsorg. Det är alltså gott om barnfamiljer, vilket ger hopp om fortsatt befolkningstillväxt. I dag bor närmare 1 600 personer i Gemla och Öja. Visionen är åtminstone 2 000 om fem år.
Men för att fler ska kunna flytta till samhället måste de ha någonstans att bo och det har varit svårt att få fram byggbar mark.
- Vi har kämpat under lång tid för att få fram egnahemstomter och det nya området blev försenat, säger Ola Aronsson.
Men i?dag finns tio färdiga tomter vid Sven Blommas väg och ytterligare fem kan det bli. Så nu ringer sockenrådets medlemmar till de 300 anmälda i Växjö kommuns tomtkö och berättar vad Gemla kan erbjuda. Lägre tomtpris, bra service och kort pendlingsavstånd till Växjö är värt att göra reklam för tycker Ola Aronsson.
- Vi kan inte bara sitta här ute och vänta att någon annan ska lyfta fram Gemla. Det måste vi själva göra. Vi bjuder hit folk och kör runt dem i samhället så att de får se hur det ser ut här.
Men alla vill inte bo i egnahem, orten behöver hyreslägenheter också. Önskan om en tomt i beredskap för hyresrätter har framförts till Vidingehem. Nya lägenheter skulle ge äldre möjlighet att flytta från sina hus och öppna för yngre familjer att flytta in.
Många Gemlabor har vuxit upp på orten, och en del av dem som flyttade i ungdomen har återvänt eller har kvar starka band till samhället. Michael Sjöö till exempel. Han bor och arbetar i Växjö, men är sedan början av 2000-talet ordförande i föreningen som driver Gemla Folkets park.
- När jag var liten var min pappa ordförande i Folkets park. Där har jag stått och brett smörgåsar till serveringen, berättar Michael Sjöö, som under högstadietiden också stod vid entrén och gav dem som skulle in på dansen en stämpel på handen.
Och i?dag är han i full gång igen. Tillsammans med övriga i styrelsen, bland annat Roger Bolsgård, arbetar Michael Sjöö för att de kulörta lyktorna ska lysa över nya och intressanta evenemang. Närmast på programmet står Rock i sommarnatt, nu på lördag.
- Vi vill att det ska finnas något för alla åldrar, säger Roger Bolsgård, och hoppas på en välbesökt lördagskväll med Crossfires, Zoppa och Fancy Dan and the Highshouters – gissningsvis med både 30-åringar och 70-åringar i publiken.
Svårigheten att hålla kvar ungdomarna på orten är ett problem för alla småsamhällen och något man också känner av i Gemla.
- De tar sig in till Växjö något år för tidigt och skulle först behöva mogna lite till, tycker Ola Aronsson, som gärna skulle se att det fanns en mysig kvällsöppen lokal för de unga.
Solgläntan, som bara har dagverksamhet för äldre, vore idealisk tycker Ola Aronsson men hittills har omsorgsförvaltningen sagt nej.
Det hör dock till ovanligheten betonar sockenrådets ordförande. Att Gemla växer och engagemanget för orten är stort vill han också tacka kommunen för.
- Alla, både tjänstemän och politiker, är väldigt tillmötesgående när vi ringer från Gemla och vill ha hjälp med något.Kommentarer

 • Inavel

  Gemla är emot alla nyinflyttade om man inte har sina rötter därifrån.Jag vet,Blev väldigt illa bemött av grannarna när jag köpte min nya hyreslägenhet. Tyvärr.Vill oxå tillägga att jag är en mycket skötsam person.


 • på väg från Gemla

  Kan inte annat än att hålla med och spelar inte dina barn i gransholms IF så blir dom lätt utanför i skola och på fritid.


 • Förfärligt tänkande

  Jag känner igen det där. Om man inte ändrar sitt tänkande sitter man där till sist. Utan jobb utan nånting. Hemsk mobbing som kommer från ett samhälle där man vaktar på varann och inte vågar se framåt och förbereda för framtiden. Alla framåttänkande smålänningar lämnade väl Sverige och for till Amerika. Vilka har blivit kvar? hälsningar


 • Inflyttad

  Jag flyttade till Gemla för 20 år sedan och har aldrig känt mig utanför.
  Kommentarerna till denna artikel kan inte spegla vad de flesta i Gemla tycker eftersom befolkningsmängden ökar.


 • också inflyttad

  jag är också inflyttad i gemla. har blivit mycket vänligt bemött och nyfiket, och det är ju trevligt. känner dock en viss press för att jag väljer att inte involvera mig så mycket. och det är trist.... typsikt småorter där många är släkt/vänner sedan länge och det finns en stark gemenskap. men jag har ej behov av det.... men jag trivs i gemla. mycket bra!!TV: Han såg sin bil brinna

Växjö [Uppdaterad 2014-12-18]

Under natten till torsdagen har ett miljöhus och många bilar brunnit på Sommarvägen i Växjö. Abbas Mehdi väcktes av sin fru och från balkongen kunde de se när deras bil brann.

 


huvudnyheter just nu

TV: Konstgräsplaner byts ut - kan vara giftiga

Nyheter [Uppdaterad i dag 16:40]

Fyllnadsmaterialet i Växjö kommuns konstgräsplaner ska bytas ut till en kostnad av flera miljoner. Anledningen är att materialet består av återvunna bildäck som kan vara farligt för människors hälsa.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

TV: Slå in klapparna som ett proffs

Gunilla Friman från Designverkstan visar i den här filmen hur man får julklappen så där fint inslagen.

 

Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: 24-årig man höggs med kniv • De öppnar för kulturellt gör-det-själv • Professor ska forska kring högspänning • Kultur & Nöje: Årets bästa böcker 2014 Uppvidinge: Julklappshandeln i Åseda varierar Alvesta: 70 procent riktig tomte • Personligt: Värnar varaktig vänskap • Krönikan: Julen - den vi hatar att älska

Nyheter

Lucia från Växjö domkyrka

Smålandsposten sände direkt från Katedralskolans luciatåg i domkyrkan i Växjö på lördagen. Se sändningen i efterhand här.

 

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Nyheter

Ingen jul utan tomte och julgran

Smålandspostens tomte visar upp barnens teckningar och pratar med en julgransexpert!

 

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr