Ja till vårdnadsbidrag men bara på heltid

Växjö 2008-05-22

Antingen barnomsorg eller vårdnadsbidrag. Det är alternativen för de som vill utnyttja det lokala vårdnadsbidraget som förväntas införas den 1 juli i år.I veckan har möjligheten till lokalt vårdnadsbidrag klubbats i riksdagen. Växjö kommun är en av 20-talet kommuner i landet som kommer att införa vårdnadsbidrag redan den 1 juli i år. Tidsplanen är mycket tajt. Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar frågan nästa vecka och skol- och barnomsorgsnämnden beräknas besluta vilka regler som ska gälla först 16 juni.
Kommunerna har stor frihet att utforma reglerna till vårdnadsbidraget. I Växjö krävs att man inte utnyttjar den kommunala barnomsorgen för att vara berättigad till bidraget. Riksdagsbeslutet ger möjlighet till avtrappningsmodeller, men det blir alltför kostsamt och administrativt krångligt, bedömer Växjö kommun.
Bidraget föreslås bli 3000 kronor i månaden per barn mellan ett och tre år, vilket är maxbeloppet för vad man får betala ut.
I Växjö kommun finns drygt 500 barn i den aktuella åldersgruppen. De som utrett frågan på skol- och barnomsorgsförvaltningen räknar med att kanske 200 av dessa föräldrar kan få bidraget.
Det kommer nämligen att finnas begränsningar i regelverket. Bland annat måste man plocka ut all föräldraledighet först. Man får inte heller gå på a-kassa eller ta emot andra former av bidrag.
Om man vill gå ur systemet är det en månads uppsägning, men de vanliga reglerna för barnomsorgskön gäller.
Valdebatt från Stortorget

Växjö [Uppdaterad 2014-08-15]

Smålandsposten drar i dag igång valbevakningen. Vi sände tidigare en debatt mellan riksdagsledamöterna Clas-Göran Carlsson (S) och Johan Hultberg (M). Debatten kan ni se när ni vill.

 


Schyman drog i gång FI:s valrörelse

Växjö [Uppdaterad 2014-08-14]

Gudrun Schyman besökte Växjö under torsdagen och drog i gång Feministiskt initiativs lokala valrörelse. Läs mer i fredagens tidning.

 


huvudnyheter just nu

VALvagnen i Uppvidinge

Uppvidinge [Uppdaterad i går 14:25]

Åke Carlson (C) och Lennart Lundahl (LPO) möttes i VALvagnen i Åseda. De debatterade vindkraft.
Programledare: Daniel Rydström
Foto: Lars-Göran Rydqvist


 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Läs i dagens Smålandsposten

Växjö: Kommunala skolorna får allt fler sökande • Stafettintervju: Beatriz Arias • VAL2014: Kristdemokraterna och Sara Skyttedal Alvesta: Nostalgi på Tyrolen Älmhult: Linnéskolans nya kök ska öka elevernas matlust • Lessebo: Turister går gärna i utvandrarnas fotspår • Uppvidinge: Tio år sedan första medborgarförslaget • Personligt: De tu har blivit ett Krönikan: Ester Roxberg

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 210.000 kr