Mattebegåvningar behöver fler utmaningar

Växjö 2011-08-22 | Uppdaterad 2011-08-22

Matematik är det svåraste ämnet i skolan och absolut inte roligast enligt niondeklassare i Smålandspostens ungdomsenkät. Men svårt och roligt behöver inte stå emot varandra. Forskaren Eva Pettersson vet vad som kan göras.? Jag har alltid haft lätt för matte och hade turen att få lärare som stimulerade mig, säger Eva Pettersson. Hon hoppas på bättre matematikundervisning för alla elever och en satsning på fler utmaningar för de elever som har särskild fallenhet för ämnet.

LäS MER


Matematik som fritt val redan på lågstadiet och problemlösningar i olika steg i den ordinarie undervisningen. Forskaren Eva Pettersson ser flera sätt att stödja elever med särskild fallenhet för matteämnet.
I dag saknar många matematikbegåvade elever utmaningar och stimulans i klassrummet. De som kan mer och lär sig snabbare än kamraterna uppmanas oftast att fortsätta framåt i boken eller ta läroboken för nästa årskurs. Det kan få många att tröttna, strunta i undervisningen och tappa intresset för ämnet.
– Vi säger att de "klarar sig själva", men det gör de inte, säger Eva Pettersson, som ägnat sin doktorsavhandling åt de här eleverna.
Hon har följt elever i olika åldrar och under olika lång tid. Och om schablonbilden av matematikbegåvade elever är en grupp udda personer kan Eva Pettersson konstatera att det inte stämmer. Någon homogen grupp är det inte fråga om.
– Men att de var så olika som de är kunde jag inte föreställa mig. De är olika till sitt sociala sätt, men framför allt är de olika när det gäller att förstå och förklara matematik.
Det framgår tydligt av avhandlingens fallstudier. Medan en elev löser allt kortfattat och muntligt förklarar en annan skriftligt och utförligt hur hon klarar svåra beräkningar.
–  Därför måste också lärare använda olika sätt att förklara och inspirera eleverna.
I dag är normen att läraren ska förklara på ett sätt som alla kan förstå och ge alla möjlighet att prata lika mycket. Då kan det bli problem om klassens mattebegåvning ställer många frågor och förklarar problemlösningar på ett mer avancerat sätt. Det finns lärare som ändrar och förenklar sådana svar, något som knappast ökar elevens motivation.
– Men det finns också lärare som är bra på att stimulera de här eleverna och det är viktigt att satsa på lärarnas kompetensutveckling, säger Eva Pettersson.
Den satsning hon vill se på eleverna handlar först och främst om att erkänna dem och ge dem större utmaningar. Att ha fler arbetssätt i klassrummet och använda problemlösningar i olika steg för elevernas olika nivåer är några förslag. Mer diskussion och mindre läroboksläsning skulle hjälpa de flesta i klassen, inte bara de som har särskild fallenhet för matte.
Men även om den ordinarie matematikundervisningen blir bättre kan de särskilt intresserade behöva extra stimulans. Eva Pettersson tror dock inte på särskilda profilklasser på högstadiet.
– På gymnasiet är det okey, precis som man har idrottsgymnasium kan man självklart ha specialklasser för akademiska ämnen.
I grundskolan däremot har hon en annan lösning.
– Jag önskar att man redan från lågstadiet kan ha matte som fritt val. Då kan man samla elever som får göra det de brinner för, samtidigt som de i övrigt är kvar i sin vanliga klass.
I dag talar fler om särskilt begåvade elever och Eva Pettersson märker att frågorna engagerar. Redan efter lic-avhandlingen rasade det in mejl och samtal och i höst ska hon ut och föreläsa för 300 rektorer och skolledare på fem orter i landet.
– Självklart hoppas jag att min avhandling ska påverka. Vi måste prata mer om de här eleverna.
Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


huvudnyheter just nu

Växjö Lakers slog serieledaren

Sport [Uppdaterad i går 22:59]

Växjö Lakers tog på fredagskvällen sin fjärde raka seger i SHL genom att besegra serieledande Skellefteå AIK med 3–1 inför 5 132 åskådare i Vida Arena. Se gärna reprisen från direktrapporteringen här på smp.se.

Live Blog Växjö Lakers–Skellefteå


Smålandsposten Nära 30/1

Nyheter [Uppdaterad i går 16:49]

Smålandsposten ger dig dagens sändning med nyheter.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.