Mindre pengar till skolmaten i Växjö

Växjö 2008-02-08 | Uppdaterad 2008-02-08

Den redan billiga skolmaten ska bli ännu billigare på Växjö kommuns gymnasieskolor under 2008. Det för att klara av den begränsade budgetramen för året.


Kommunen ska spara ännu mer på skolmaten i Växjö.


– När det gäller skolmaten börjar vi nå gränsen för vad man kan acceptera för att hålla tillräckligt god kvalitet, säger Sonny Karlsson, servicechef på Växjös kommunala gymnasieskolor.
Han räknar med att kostnaden för varje portion måste minska med 1,5 kronor under 2008 för att klara av budgeten.
– Det är ju en hel del med tanke på att råvarorna för en portion i genomsnitt kostar cirka 12 kronor, säger Sonny Karlsson.
Även när det gäller städningen måste en del åtgärder vidtas på skolorna under året. Allt för att spara pengar. Bland annat kommer inga vikarier tillsättas när ordinarie städpersonal är sjuk. Enligt Sonny Karlsson kan det periodvis leda till starkt begränsad städning.
Under 2007 överskred gymnasienämnden budget med omkring 3,5 miljoner kronor. De tre gymnasieskolorna Kungsmad, Teknikum och Katedral föreslås att arbeta in detta under en treårsperiod, vilket skulle innebära en gemensam besparing på cirka 700000 kronor per termin. De åtgärder som planeras för att klara kravet för 2008 rör bland annat minskade lönekostnader och mindre av kompetensutveckling.Kommentarer

 • Det är.....

  för f-n inte klokt. Råvarorna har ju stigit i pris hela hösten så egentligen är det som de kulle spara 3-4kr/portion. Sverige är verkligen ett matland -not. Barn är man fram till man är myndig, mat och skolgymnastik borde vara det viktigaste men det är tvärtom. Det är väl någon fet 40-talist som kommit på budgeten för kommande skolår.


 • Hmm

  Det är säkert inga problem för alla barnfamiljer med dubbel inkomst och 35.000 i månaden efter skatt att lägga en ynka tusenlapp till om året för detta. Dom har ju råd med bilar och resor och märkeskläder... Jag är iaf trött på att vi som inte har barn ska subventionera deras lyx via skatten! Skaffar man barn får man även se till att ta hand om dom.


 • ...

  haha o ja glömde de fina namnen på maten.. "vad huset bjuder" -rester sen veckan.. "färgglad korvgryta" -brun gägga.."salladsbuf" -kålsallad med purjolög wiiee


 • stackars magar..

  fy vad tråkigt.. när ja gick gymnasiet för 3 år sen va det så äcklig mat att jag o flera klasskompisar bara åt knäckebröd elelr fick gå o köpa mat på stan ist.. o då har man bidrag på 950 kr.. stackars magar..man ska väll vara pigg för att kunna studera bättre?


 • Prioteringar

  Det är viktigare att sänka skatten än att barnen ska få bra mat i skolan, skrämmande vilka prioteringar våra politiker gör. Fast Bo Franks planer är att vi ska privatisera skolor i Växjö. Under valrörelsen lovade politikerna skulle satsa på skolorna, men det var då. MVH En missnöjd förälder som känner sig lurad...


 • skit bra

  Super, måste säga jobbar själv som lärare och tyvärr måste jag säga att jag undviker att äta den äckliga maten. rätt pinsamt att behöva jluga för barnen att jag mätt eller att ajg åt i personalrummet och känner inte för att äta med de,utan jag sitter i matsalen och ser på när de äter. Det är skit bra att ni skär ner ännu mer, så att våra kriminella har mycket bättre än våra skolbarn. det lönar sig att bli kriminell än att gå en gymnasieutbildning som i sin tur är frivillig. jä*la miffo, sänk de kriminellas behov till mini och börja uppskatta våra skolbarn.. Det är på tiden!!


 • hoppas

  att kommunpolitikerna oxå kommer att sänka sina höga löne och traktament kostnader, det är väl ungdomen vi skall satsa på då behövs rejäl mat för att orka med skolarbete. Sänk i stället kostnaden för fängelsemat häktesmat mm


 • denna regering....

  Det är förbannat konstigt att det ska sparas inom den viktiga offentliga sektorn när ekonomin rullar på högvarv. Regeringen börjar reta upp mig ordentligt.


 • Tacka Bo Frank

  och hans bihang med Sverigedemokraterna som röstade igenom budgeten. Sänk skatten med 0,50 öre och barnen i skolan får äta skit i skolan.
  Själva äter de ofta på kommunens bekostnad på fina restauranger. Fy F-n!
  Dags att byta styre i Växjö, nu!


 • Veckans I-landsproblem

  Är det självklart att skolmaten skall vara fri?
  Jag ser ju hellre att undervisningen är av god kvalitet och att jag som ev förälder får betala en vissa summa per termin för måltider. Tycker också man ska gå tillbaka till att laga maten lokalt och inte på centrala kök. Det höjer inte bara kvaliteten på maten utan även arbetsmiljön.
  Låt föräldrarna betala en terminsavgift om barnen skall äta i skolan.


 • Förakt för den växande generationen

  Hur tror politikerna i Växjö att studieresultaten i gymnasieskolorna ska bli bättre med sämre mat, varför inte servera samma mat i matsalen i kommunhuset så att de får se hur maten är? De enda som blir glada nu är närstående privata matställen.


 • Vällfärd är bra!

  Jag tycker att vi alla ska hjälpa till så att barnen/ungdommarna får en bra skola. Både vad det gäller mat och bra undervisning. Det tycker jag man ska göra med skattepengar.
  Det får inte bli en kostnadsfråga om ens barn ska kunna gå i skolan även efter nian.
  Det ska vara en skola för alla.
  Jag tycker alla ska hjälpas åt för en hög standad i samhället!


 • fri mat i skolan

  skola och skolmat ska vara gratis, punkt slut.
  Alla ska ha samma förutsättningar till utbildning.oberoende av föräldras förmåga att betala mer avgifter.


 • Klaga..

  Tänk på dom stackars barnen i Afrika som får äta sand till middag , här får barnen mos! Det är mos!


 • Ni har ju röstat fram det här

  Det är ju den här politiken som växjöborna har röstat fram. För inte är väl folk så naiva att de tror att man inte måste dra ner på saker och ting när man sänker skatten?
  Nu får barnen lida för den ökande egoismen i samhället. Tackar så mycket för det


 • Fel ände!

  Ni är i fel ände drar in. Börja uppifrån, det är ni som kostar. Barnen är vår framtid. Ska ha nya böcker, bra arbetsmiljö, lugn, ro. Ordentlig mat. Ingen godis utan frukt, macka som mellanmål.Ordentliga möbler. Fritidsgårdar överallt så de har ställen träffas på med spel, prata mm. Skolsköterska, psykolog, kock på varje skola. Tar man från era fantasilöner så får barnen fin mat i skolan. De är vår framtid, var rädda om dem.


 • Fri - och BRA - skolmat behövs!

  Det är lätt att glömma hur det var när man själv gick i skolan. Som lärare så förundras jag ibland över hur mycket eleverna orkar med - och hur mycket man själv orkade med. Dock är en förutsättning för att eleverna ska orka med en hel dag i skolan att de får bra, näringsriktig mat som ger energi.

  Tyvärr har skolmaten konstant blivit sämre, år för år, de senaste 10-15 åren. Det håller inte. Det håller inte heller att tvinga föräldrarna att betala för skolmaten - ensamstående föräldrar har det många gånger knapert som det är! Jag instämmer med föregående talare - sluta behandla våra fängelsekunder som kungligheter och lägg mer pengar på skolan istället!

  Det är alltid viktigt med skolan i valtider - sedan kommer verkligheten, och vinnarna struntar blankt i vad de lovat...

  Bo Frank; tror du att du själv skulle orka med en arbetsdag med en skollunch i magen? Du kanske skulle testa, en månad eller så, och se hur bra du mår därefter...
  Men det är klart... Efter alla fina middagar med dina politik-kompisar så klarar väl inte matsmältningen av att ta hand om vanlig skitmat...


 • skolmat

  Så såg vi efekterna av alliansens skattesänkning skära ner på våra barns skolmat o dra in på städningen på skolorna är skandal.
  Men tänk på att det är elevernas arbetsmiljö oxå om man drar in på städningen det är ju bara och stoppa arbetet om det blir för dålig arbetsmiljö. 12 kr per portion för ett mål mat i snitt för en elev är skandal när en portion för en kriminell som sitter inne är ca 20 kr. nej avgå allianen o byt regering ni har inte allmänhetens förtroende längre.


 • nutid-framtid?

  Tänk så ledsen man blir över korkade beslut, vad är viktigast nutid-framtid?
  Plocka bort någon onödig chef eller förbud på fallskärmar, då finns utrymme för både mat och fritidsaktiviteter för våra barn/ungdomar!


 • Borgarpolitik

  Så här blir det när man sre som sin viktigaste politiska gärning, att privatisera det offentliga. Först sänker man skatten, sedan kan tjänstemänne inte hålla budgeten, detta går ut över bl a skolmaten, sedan skyller man på mattanterna för att till sist säga att nu är det så dåligt så nu måste vi lägga ut skolmaten på entreprenad.


 • Tror inte...

  Jag tror inte att regeringen är så intresserad av skolmaten i Växjö, så de som anklagar Rosenbad för att elevluncherna i mörkaste Småland blir dyraree är fel ute. I Frankrike och Norge, bland annat, får skolungarna ha med sig egen mat till skolan eller gå hem och käka. Det går ganska bra för de länderna ändå. Kanske rent av bättre...


 • Röstat fel

  Röstade på ett borgligt parti i mitt första val som var nu 2006, inser mitt misstag nu när jag läser om allt i stil med det här, och kommer aldrig rösta på något liknande igen. Jag skäms faktiskt


 • Ät hemma

  En rejäl frukost på morgonen hemma och en rejäl middag på aftonen ,så behövs det bara ett enklare mellan mål i skolan ,men idag är det som många föräldrar tror att huvudmålen ska vara i skolan.Ägna Er åt barnen i stället för all lyx.


 • Maten ska vara gratis

  Vi har skolplikt i Sverige och då tillhör även gratis mat. Självklart att våra skattepengar ska gå till såna saker. Ungarna på Fagrabäck fick en frukt om dagen av Föräldraföreningen och de var mkt piggare hela dagen. Det tyder väl på att det borde införas även mellanmål. Näringsrik mat ger en fungerande hjärna som kan klara av sina studier. Och avklarade studier är väl något även en moderat regering önskar??? Eller är det bara för blå moderatbarn som har föräldrar som kan skicka dem till restaurang på lunchen??


 • Moderatbarn

  Eller kanske det är så att moderatbarn har föräldrar som ser till att barnen äter ordentligt hemma.Två grävmaskiner stulna från skola

Växjö [Uppdaterad i går 08:44]


Läs mer


TV: Det susade i Tipshallen

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]

Under lördagen susade det i luften i Tipshallen. Växjö RC ordnade fri flygning för modellflyg av olika slag. Det är mest män och pojkar som ägnar sig åt sporten. En av de få tjejerna som deltog i Tipshallen var Julia Sjögren från Diö.

 


Tumult utanför Grace

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]


Läs mer


Misstänkt mordbrand på LSS-boende

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]


Läs mer


Bakom kulisserna på Växjörevyn

Vimmel [Uppdaterad 2015-01-22]


Läs mer


På VIP-kväll med anrik förening

Vimmel [Uppdaterad 2015-01-22]


Läs mer


huvudnyheter just nu

Smålandsposten Nära 26/1

Nyheter [I dag 16:56]

Efter mycket strul har Komvux i Växjö flyttat in i nya lokaler. Rättspsyk får politiskt stöd i konflikten med IVO och 30-åring åtalas efter att ha dragit barn i pulka efter bilen. Se mer i dagens nyhetssändning.

 


TV: Se målfesten i repris

Sport [Uppdaterad i går 18:46]

Helsingborg vann träningsmatchen mot Öster med 4-2 inför 1.500 åskådare i Växjö Tipshall. Robin Simovic 2, Jordan Larsson och Emmanuel Boateng gjorde HIF:s mål medan Alexander Henningsson och Freddy Söderberg nästade för Öster. Nu kan du en repris av hela matchen om du köper en kod för 29 kronor. Klicka dig fram via rutan nedan.Två grävmaskiner stulna från skola

Växjö [Uppdaterad i går 08:44]


Läs mer

TV: Det susade i Tipshallen

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]

Under lördagen susade det i luften i Tipshallen. Växjö RC ordnade fri flygning för modellflyg av olika slag. Det är mest män och pojkar som ägnar sig åt sporten. En av de få tjejerna som deltog i Tipshallen var Julia Sjögren från Diö.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.