Nu kräver facket arbetsmiljöutredning

Växjö 2010-06-14 | Uppdaterad 2010-06-15

Nu skärper facket tonen för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen på Linnéuniversitetet.
– Vi har begärt att en arbetsmiljöutredning ska genomföras kring Annika Åkerblom, säger Sacos ordförande Mitsuru Suzuki.Smålandsposten avslöjade i lördags att det finns hård facklig kritik mot universitetsdirektör Annika Åkerblom. Enligt Saco känner medlemmar sig nonchalant och ovänligt bemötta, ett annat problem är mellanchefer inte vet vilka befogenheter de har. Därför har Saco nu agerat.
I arbetsmiljölagen står det att om ett skyddsombud tycker att åtgärder behöver vidtas för att ”uppnå en tillfredställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder”. Det var vad de två huvudskyddsombuden, Mitsuru Suzuki i Växjö och Margaretha Bjerker i Kalmar, gjorde i går då de lämnade in en skrivelse till rektor Stephen Hwang.

Mitsuru Suzuki menar att en extern konsult måste kopplas in.
Sedan tidigare har en arbetsmiljökommitté tillsatts, i morgon har den ett möte.
Rektor Stephen Hwang är högste ansvarige för arbetsmiljön på universitetet, men han bad sin personalchef att uttala sig i frågan.
– Om någon upplever att vi har en dålig arbetsmiljö ska vi självklart ta tag i det. Vi hade ett möte under måndagen med förvaltningscheferna, huvudskyddsombudet och personalorganisationerna och vi ska gemensamt verka för att hitta en lösning. Samtalet var konstruktivt, säger Inger Thörnqvist.

Har någon anställd kontaktat dig om arbetsmiljön?
– Nej, inget som kan kopplas till den begärda utredningen.
I förra veckan begärde den tillförordnade chefen för rektorskansliet, Bertil Jansson, om att befrias från sitt uppdrag, han tyckte bland annat att universitetsdirektör Annika Åkerberg behandlade personalen ”destruktivt”.
– Jag kan inte säga något om det Bertil skrev. Jag vill luta mig mot en objektiv utredning som inte är på personnivå, säger Inger Thörnqvist.
43 anställda på Linné- universitetet har under årets första halvår fått lämna sina jobb, 16 av dem hade tidsbegränsade anställningar, Inger Thörnqvist bekräftar att deras arbetsuppgifter hade med fusionen att göra och inte längre existerar.
– Många av dem har varit anställda i två år, det är klart att de reagerar nu, de är vana att ha en anställning.
– Vi måste anpassa kostymen efter den ekonomiska ramen, vissa arbetsuppgifter måste omfördelas. Vi får göra prioriteringar för att klara av arbetsuppgifterna med våra reguljära resurser.

Så de anställda får räkna med att få göra mer och även få andra arbetsuppgifter?
– Vår administrativa personal har inte ett jätteberg av övertid.Kommentarer

 • skyddad verkstad

  är tanken att vi skattebetalare ska betala deras löner tills de går i pension kanske?


 • Bra, skyddsombud!

  En utredning är väldigt välkommen.


 • Lyxproblem!

  Lyxproblem! För många har för lite att göra på universitetet!


 • Rekrytering

  Ledningen fortsätter tydligen sin tradition att misslyckas med rekryteringar. Antingen anställs "handlingsförlamade" personer som inte har en aaaning om vad verksamheten behöver eller så auktoritära tuffingar som tror att söndra och härska leder till framgång. Ska det vara så svårt att hitta andra chefstyper?


 • Inte bara fusionsrelaterar

  Uppgiften att de sagts upp från LnU endast arbetat med uppgifter som hade med fusionen att göra är helt felaktig. Flertalet av de visstidsanställda har sökt fasta tjänster vid HiK och Vxu, men förnekats dessa av LnU pga. fusionen. Jag har själv haft arbetsuppgifter som nu måste göras av redan utarbetade kollegor. Problemet är att visstidsanställda sägs upp utan konsekvensanalys, med kortsiktiga besparingar som mål och med bristande kvalitet som följd.


 • Kommentar

  Till Pfl:
  Visstidsanställda sägs inte upp! Som namnet antyder så tar anställningen slut, när visstidsförordnandet upphör.

  Vad gäller alla dåliga chefer som finns och har funnits, så är det troligen så att Linnéuniversitetet har skaffat sig ett genuint dåligt rykte efter alla skandaler, speciellt på Växjö Universitet. Ingen vettig människa (chef) söker sig frivilligt dit.


 • Skillnad på ärtor och morötter

  "? Vår administrativa personal har inte ett jätteberg av övertid. "
  Sanning med viss modifikation. Övertid har nog inte så många, men flextid däremot finns det massor av.


 • Glöm inte!!!

  Att facket vid fd Vxu har haft en stort inflytande vid tillsättningarna av chefer vilket de själva helst inte vill kännas vid efteråt.... är lättare att sitta i baksätet och kritisera än att hålla i ratten och styra...


 • Ju större desto stormigare

  "Fd facklig" värderar läget för chefer lite märkligt. Visst har det blåst snålt i Växjö och ibland också i Kalmar. Men ju större organisation, desto starkare stormar.

  Det vi sett på hemmaplan är ganska modest jämfört med turer i bland annat Lund och Linköping, där har det varit riktigt tuffa tag. Orkar man inte med sådant som chef, och fattar att det är en del av jobbet och den akademiska världen, ja, då gör man helt rätt i att sortera bort sig.

  Universitet världen över har en hög konfliktnivå.


 • Klimatet är ok

  Arbetsmiljöutredningar har varit ett intressant och naturligt inslag i den akademiska miljön i Växjö de senaste åren. Det blir så när de akademiska hierarkierna nöter mot de administrativa hierarkierna.
  Det blåser snart över...huvudnyheter just nu

Smålandsposten Nära 30/1

Nyheter [Uppdaterad i går 16:49]

Smålandsposten ger dig dagens sändning med nyheter.

 


TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [2015-01-29]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.