Svalt intresse för villatomter i Vikaholm

Växjö 2012-08-07 | Uppdaterad 2012-08-07

När kommunen erbjuder nya villatomter brukar det vara sug efter dem. Men bara sju har anmält intresse för de 26 nya tomterna i Teleborgs nya område Vikaholm.
Projektledaren Mikael Johansson tycker det är positivt att man kommit ikapp efterfrågan.Suget efter villatomter är svagt i Vikaholm på Teleborg. Foto: Bo Ströberg


I våras släppte kommunen de första villatomterna i Vikaholm, 26 stycken, till tomtkön. När sista anmälningsdagen passerat den 15 juni hade bara sju nappat på erbjudandet och skickat in intresseanmälan.
– Lite? Visst, jämför man med tidigare försäljningar så är det ju så. Men marknaden ser helt annorlunda ut nu. Titta på husförsäljningen, den står helt stilla. Det är svårt att få lån, det är en orolig marknad, säger projektledaren Mikael Johansson på mark- och planeringsavdelningen.
– Men jag ser inte problemen utan möjligheterna. Nu har Växjö kommun äntligen tomter till omgående försäljning. Så länge jag varit här, fem år, har vi aldrig kunnat erbjuda tomter till alla som vill ha. Nu är vi äntligen i kapp.
Tomtkön i Växjö brukar ligga ganska stadigt på 300–400 personer, i dag står enligt kommunens hemsida 335 personer i kön. Och kommunen har hittills alltid kunnat sälja slut på de tomter man tagit fram.


Ändå är det bara sju som är intresserade av Vikaholm?
– Många står i kön och väntar på något annat. Jag tror att många väntar på tomterna i Hovshaga, men tyvärr är ju den detaljplanen överklagad.
Där, i Hovsdal, skogsområdet mellan Vingavägen och Älgvägen, ska 36 tomter erbjudas.
– Överklagandet kom näst sista dagen innan tiden gick ut. Vi får se hur länge det tar nu, även Länsstyrelsens beslut kan ju överklagas, säger Mikael Johansson med trött ton.


Hans erfarenhet är att det tar tid, att förseningen lär bli 1–2 år.
Däremot kommer kommunen att kunna erbjuda tomter i Hagavik/Dalbostrand senast nästa år. Detaljplanen har varit utställd – utan överklaganden – och vann laga kraft den 25 juni.
– Nu ska vi projektera ombyggnaden av gator och dra fram VA-ledningar.
Här kommer kommunen att erbjuda åtta tomter. Ett sjönära område som antagligen är populärare än Vikaholm.
När det gäller de sju tomterna i Vikaholm som är reserverade för byggföretag som vill bygga visningsexemplar av passivhus berättar Mikael Johansson att diskussioner förs med fem byggherrar men att inga kontrakt är skrivna ännu.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Växjö [Uppdaterad 2014-11-19]


Läs mer


Växjö [Uppdaterad 2014-11-18]

I dag är det klädbytardag på Linnéuniversitet. Nästa vecka blir det en fairtrademässa.
Det är de två första studentprojekten som har fått pengar från universitetets Kommitté för hållbar utveckling.

 


huvudnyheter just nu

Smålandsposten Nära 21 november

Nyheter [2014-11-21]

I dagens sändning får du veta var gunghästen i Gemla tagit vägen. Vi har också besökt en av Sveriges största förskolor och så berättar vi om Familjefestivalen i Älmhult som går back.

 


TV: Här gömmer sig Gemlas gunghäst

Nyheter [Uppdaterad 2014-11-21]

Den flera meter stora gunghästen som sattes upp i Gemla tidigare i höstas är nu nedplockad och på reparation efter misstanke om sabotage. Gunghästen skulle vara ett landmärke på orten och symbolisera den långa tradition av att tillverka leksaker som finns i Gemla.

 


Reddox fixade Lakers tvåpoängare

Sport [Uppdaterad 2014-11-20]

Liam Reddox slog till med ett avgörande 2–1-mål 3.23 in i förlängningen och fixade två poäng mot Färjestad i Löfbergs Arena. Hete Robin Söderquist gjorde sitt andra SHL-mål när han kvitterade till 1–1 med 5.28 kvar av tredje perioden. Se reprisen från direktrapporteringen här på smp.se.

Live Blog Färjestad-Växjö Lakers


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: 20-åring köpte spice via nätet • Lilla Attsjön snart sjö igen • Utmaning att få trafikflödet att fungera • Alvesta: Föreställande måleri från norr till söder • Inblick: Logopeder saknas - barnen drabbas • Personligt: Blerina Muqa fyller 20 år • Älmhult: Asylsökande behöver aktiviteter och kommunikationer • Lessebo: Industriminnen lyfts fram • Uppvidinge: Lenhovdaamatörerna bjöd på bred repertoar • Krönikan: Björn Elmgren: Känsliga ögonbryn

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr