Svalt intresse för villatomter i Vikaholm

Växjö 2012-08-07 | Uppdaterad 2012-08-07

När kommunen erbjuder nya villatomter brukar det vara sug efter dem. Men bara sju har anmält intresse för de 26 nya tomterna i Teleborgs nya område Vikaholm.
Projektledaren Mikael Johansson tycker det är positivt att man kommit ikapp efterfrågan.Suget efter villatomter är svagt i Vikaholm på Teleborg. Foto: Bo Ströberg


I våras släppte kommunen de första villatomterna i Vikaholm, 26 stycken, till tomtkön. När sista anmälningsdagen passerat den 15 juni hade bara sju nappat på erbjudandet och skickat in intresseanmälan.
– Lite? Visst, jämför man med tidigare försäljningar så är det ju så. Men marknaden ser helt annorlunda ut nu. Titta på husförsäljningen, den står helt stilla. Det är svårt att få lån, det är en orolig marknad, säger projektledaren Mikael Johansson på mark- och planeringsavdelningen.
– Men jag ser inte problemen utan möjligheterna. Nu har Växjö kommun äntligen tomter till omgående försäljning. Så länge jag varit här, fem år, har vi aldrig kunnat erbjuda tomter till alla som vill ha. Nu är vi äntligen i kapp.
Tomtkön i Växjö brukar ligga ganska stadigt på 300–400 personer, i dag står enligt kommunens hemsida 335 personer i kön. Och kommunen har hittills alltid kunnat sälja slut på de tomter man tagit fram.


Ändå är det bara sju som är intresserade av Vikaholm?
– Många står i kön och väntar på något annat. Jag tror att många väntar på tomterna i Hovshaga, men tyvärr är ju den detaljplanen överklagad.
Där, i Hovsdal, skogsområdet mellan Vingavägen och Älgvägen, ska 36 tomter erbjudas.
– Överklagandet kom näst sista dagen innan tiden gick ut. Vi får se hur länge det tar nu, även Länsstyrelsens beslut kan ju överklagas, säger Mikael Johansson med trött ton.


Hans erfarenhet är att det tar tid, att förseningen lär bli 1–2 år.
Däremot kommer kommunen att kunna erbjuda tomter i Hagavik/Dalbostrand senast nästa år. Detaljplanen har varit utställd – utan överklaganden – och vann laga kraft den 25 juni.
– Nu ska vi projektera ombyggnaden av gator och dra fram VA-ledningar.
Här kommer kommunen att erbjuda åtta tomter. Ett sjönära område som antagligen är populärare än Vikaholm.
När det gäller de sju tomterna i Vikaholm som är reserverade för byggföretag som vill bygga visningsexemplar av passivhus berättar Mikael Johansson att diskussioner förs med fem byggherrar men att inga kontrakt är skrivna ännu.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Rolf och Visma firades dubbelt

Vimmel [Uppdaterad 2014-10-23]


Läs mer


huvudnyheter just nu

Lakers försvarsspel håller inte

Sport [Uppdaterad i går 21:39]

Växjö Lakers förlorade lördagskvällens match mot Örebro med 3–5 inför 5 122 åskådare i Behrn Arena. Lakers svaga försvarsspel bäddade för den blytunga förlusten och 21 insläppta mål i de fyra senaste matcherna vittnar om Lakers defensiva problem. Se reprisen från direktrapporteringen här.

Live Blog Örebro-Växjö Lakers


TV: Smålandsposten Nära 24 oktober

Nyheter [Uppdaterad 2014-10-24]

I dagens lokala nyheter berättar vi bland annat om hyresgästerna i Åryd som nekas kompensation och tvingas bo kvar när fastigheten saneras på asbest. Dessutom har vi träffat Kasper, Jesper och Jonatan i Folk och rövare i Kamomilla stad som har premiär på Växjö Teater i helgen.

 


TV: Boende skyddas inte vid asbestsanering

Nyheter [2014-10-24]

Just nu saneras en fastighet på Billavägen i Åryd från asbest. Vidingehem vill inte kompensera de boende, trots att de bor kvar i fastigheten under arbetet och tvingas stå ut med både damm och hög ljudvolym.

 


TV: Nu drar vi ut på rövarstråt...

Nyheter [2014-10-24]

På lördag är det premiär av Linnéateaterns uppsättning av Folk och rövare i Kamomilla stad. Smålandsposten Nära fick träffa de sjungande rövarna Kasper, Jesper och Jonatan inför premiären.

 Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Ytterligare en miljon för att snösäkra trapporna • Boende skyddas inte vid sanering • Brobyggarna ska stötta nyanlända familjer • Älmhult: "Jag har aldrig blivit hotad"• Alvesta: Ljusa tider stundar för golfklubben • Lessebo: Posten flyttar från Lessebo • Tingsryd: 11-åriga Tova vill hjälpa andra barn • Krönikan: Annette Johansson: Vett och etikett i bilen • Kultur & nöje: Kamomilla rustar upp inför premiären Personligt: Mats Samulesson: "Varje jobb ska vara det bästa"
Bostad: Våga färg!Länets villapriser står sig
Lördag: Tema: Livet och döden: Begravningsentreprönerna om sin egen begravning • Sorgearbete i grupp • Familjen Alalehto förlorade sin Anton • Begravningsceremonier i olika kulturer • Porträttet: Karin Svensson • Krönikan: Olle Larsson: "Det finns liv i döda ting"

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr