Svalt intresse för villatomter i Vikaholm

Växjö 2012-08-07 | Uppdaterad 2012-08-07

När kommunen erbjuder nya villatomter brukar det vara sug efter dem. Men bara sju har anmält intresse för de 26 nya tomterna i Teleborgs nya område Vikaholm.
Projektledaren Mikael Johansson tycker det är positivt att man kommit ikapp efterfrågan.Suget efter villatomter är svagt i Vikaholm på Teleborg. Foto: Bo Ströberg


I våras släppte kommunen de första villatomterna i Vikaholm, 26 stycken, till tomtkön. När sista anmälningsdagen passerat den 15 juni hade bara sju nappat på erbjudandet och skickat in intresseanmälan.
– Lite? Visst, jämför man med tidigare försäljningar så är det ju så. Men marknaden ser helt annorlunda ut nu. Titta på husförsäljningen, den står helt stilla. Det är svårt att få lån, det är en orolig marknad, säger projektledaren Mikael Johansson på mark- och planeringsavdelningen.
– Men jag ser inte problemen utan möjligheterna. Nu har Växjö kommun äntligen tomter till omgående försäljning. Så länge jag varit här, fem år, har vi aldrig kunnat erbjuda tomter till alla som vill ha. Nu är vi äntligen i kapp.
Tomtkön i Växjö brukar ligga ganska stadigt på 300–400 personer, i dag står enligt kommunens hemsida 335 personer i kön. Och kommunen har hittills alltid kunnat sälja slut på de tomter man tagit fram.


Ändå är det bara sju som är intresserade av Vikaholm?
– Många står i kön och väntar på något annat. Jag tror att många väntar på tomterna i Hovshaga, men tyvärr är ju den detaljplanen överklagad.
Där, i Hovsdal, skogsområdet mellan Vingavägen och Älgvägen, ska 36 tomter erbjudas.
– Överklagandet kom näst sista dagen innan tiden gick ut. Vi får se hur länge det tar nu, även Länsstyrelsens beslut kan ju överklagas, säger Mikael Johansson med trött ton.


Hans erfarenhet är att det tar tid, att förseningen lär bli 1–2 år.
Däremot kommer kommunen att kunna erbjuda tomter i Hagavik/Dalbostrand senast nästa år. Detaljplanen har varit utställd – utan överklaganden – och vann laga kraft den 25 juni.
– Nu ska vi projektera ombyggnaden av gator och dra fram VA-ledningar.
Här kommer kommunen att erbjuda åtta tomter. Ett sjönära område som antagligen är populärare än Vikaholm.
När det gäller de sju tomterna i Vikaholm som är reserverade för byggföretag som vill bygga visningsexemplar av passivhus berättar Mikael Johansson att diskussioner förs med fem byggherrar men att inga kontrakt är skrivna ännu.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [I går 16:34]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


TV: "Det är inte fel att bestraffa barn"

Nyheter [Uppdaterad i går 17:45]

Författaren och psykiatern David Eberhard föreläste under torsdagen på Växjökonferensens andra dag under rubriken Svenska snorungar, skolan och barnuppfostran. Efteråt fick Smålandsposten en pratstund med föreläsaren om hans uppfattning av barnuppfostran och trygghetsnarkomani.

 


TV: Han ska driva vidare hotellet

Nyheter [Uppdaterad i går 16:46]

Hör rektorn för Academy of Music and Business om hans planer för hotellet i Tingsryd.

 


TV: Snart nyinflyttade

Nyheter [Uppdaterad i går 13:31]

Familjen Bengtsson-Christoffersson i Alvesta går i väntans tider. Tomten på Spåningslandaområdet är köpt och nu väntar de på bygglov för sitt nya hus som ska vara inflyttningsklart i början av året.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.