Lasarettet ? landstinget har fått bukt med fågelstörningar

Taken lockar inte längre måsar och duvor

Växjö 2008-07-11 | Uppdaterad 2008-07-11

Uteserveringar är kalas för kajor och måsar. Många störs när fåglarna flockas i Växjö centrum, men på lasarettet har det blivit betydligt lugnare. Där görs miljön ogästvänlig för att de ska välja andra häckningsplatser.


Var fjortonde dag går Glenn Gustafsson en bevakningsrunda på lasarettens tak. I början av säsongen fanns en del ägg att picka för att hindra nya måsar att komma till världen, nu är det lugnare.

FAKTA

Regleras i lag
För jakt och skyddsjakt finns särskilda lagar och förordningar. I jaktvårdsförordningen regleras vad som gäller för fastighetsägare med stora fågelproblem. Så här står det:
"Orsakas allvarlig skada eller olägenhet av att en fågel byggt bo i hus eller gård, får boet samt ägg och ungar avlägsnas trots bestämmelserna om fredning."

BILDSPEL


Glenn Gustavsson från Anticimex i Växjö vandrar runt på centrallasarettets tak på sin återkommande besiktningsrunda. Några rester av bon ligger på den svarta tjärpappen, men inga ägg och häckande måsar – bara enstaka fåglar som flyger förbi.
Den som ser sig omkring förstår varför det är så tomt. Nät täcker platser där duvorna förr trivdes och förökade sig. Längs takkanter och på ventilationsluckor sitter rader med piggar som ingen mås vill sätta sig på.
– Det har blivit mycket bättre på senare år. Nu har vi avtal med Anticimex som ska störa fåglarna och göra det ogästvänligt för dem, säger landstingets fastighetschef Conny Axelsson.
Det förebyggande arbetet är viktigast förklarar Glenn Gustafsson. Miljön ska vara lämplig för patienter och personal men inte för den som har vingar. När han och en kollega fick uppdraget för tre år sedan var det mängder av bon på lasarettets tak och fågelskit på golv, fönster och fasader. I dag är det inte lika attraktivt att häcka där. Hos de fåglar som ändå gör det pickas äggen och inga ungar blir födda.
Men samtidigt som läget förbättrats vid lasarettet är det som vanligt på Storgatan. Måsar, duvor och framför allt kajor är ett fortsatt störningsmoment på krogar och kaféer.
– Ju fler uteserveringar desto värre har det blivit, säger skogsförvaltaren Kurt Jakobsson på kommunens parkavdelning, som får många samtal om högljudda och närgångna fåglar. Man har försökt komma åt problemet på olika sätt, men inte lyckats.
Megafoner på tak, med inspelning av fåglarnas egna dödsskrik, hjälper temporärt men snart är skrämseleffekten borta. Skyddsjakt med luftgevär minskar beståndet men bara marginellt. Nya kullar föds och fyller magen med pommes frites, kakor och bullar.
Att rester får ligga kvar på borden, och – ännu värre – att gästerna matar fåglar är ett stort problem.
– Vi måste få folk att förstå att man inte ska mata duvor och kajor, det är inte ens mat som bra för dem, säger Glenn Gustavsson.
Han hoppas att förståelsen för det ska öka och medvetenheten om vad som kan förebygga problemen är i alla fall större. När Anticimex tog sig an fågelfrågor för sju år sedan var det i liten skala, nu har Glenn och hans kollega i företagets fågelsektion fullt upp.
– I år har det blivit jättemycket arbete.
Att skada djur finns inte på agendan betonar Glenn Gustavsson, en del är bara lite för många på olämpliga platser. Och det ska kanske tilläggas att han verkligen gillar fåglar. När strandskatorna i Strandbjörket eller på Sigfridsområdet lyckas få fram ungar, då gläds Glenn Gustavsson.Kommentarer

  • Fåglar

    Nej tacka tusan för att det inte finns fåglar på taket nu !!! det är ju inte häcknings säsong !!!!!!!!!!


  • Fullt av fåglar ...

    Det är fullt med fåglar inne i stan och på de 2 lekplatserna i stan. Om folk bara kunde sluta mata dem och plocka undan efter sig kanske de inte skulle vara så många. Ohygieniskt!


  • Fågelskrämma...

    Ett bra sätt att bli av med dessa sk. skräpfåglar är att sätta upp en siluett av en rovfågel i anslutning till utskänkningsstället, en uggla falk eller örn..TV: (V)alstugan som blev hönsgård

Nyheter [Uppdaterad i går 08:12]

Valkampanjerna är över och på tisdagen började de olika partierna i Växjö att plocka ner sina valstugor på Storgatan. Vänsterpartiet har sålt sin stuga och där kommer det kacklas vidare.
Läs mer om vart valstugorna tar vidare i dagens Smålandsposten.

 


Bo Frank beredd att styra vidare

Växjö [Uppdaterad 2014-09-15]

– Om SD blir vågmästare är vi i Alliansen beredda att ta ansvar för Växjö kommun och ekonomin och styra vidare, säger Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö.

 


VALvagnen: slutdebatt mellan Frank och Björkmarker

Valåret2014 [Uppdaterad 2014-09-12]

Från klockan 13.00 i dag var det debatt i VALvagnen mellan Bo Frank (M) och Åsa Karlsson Björkmarker (S). Här kan du se reprisen.

 


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 18 september

Nyheter [I dag 16:52]

Lokala nyheter från Smålandsposten Nära 18 september.

 


TV: Bollkoll den 18 september

Sport [Uppdaterad i dag 16:53]

Runt 7 500 biljetter har delats ut till fredagens viktiga match i superettan mellan Öster och Varberg. Hemmalaget jagar poäng i bottenstriden och tränaren Roberth Björknesjö gör tre ändringar i startelvan jämfört med 1–3-förlusten mot Syrianska. Ni får elvan och möter Andreas Wihlborg och Johan Andersson i veckans Bollkoll.

 


"En hyvens tjomme" fick röst i riksdagsvalet

Valåret2014 [Uppdaterad i dag 08:38]

Leve Putin, En hyvens tjomme och Spritpartiet är några av de mer ovanliga partierna som fått röster i årets riksdagsval. På Länsstyrelsen i Växjö kontrollräknas nu alla valsedlar från Kronobergs län.

 


Växjö

Du missar väl inte G?

G är det nya magasinet för Växjö. Ett magasin om mode, krogliv, träning, shopping, evenemang, spännande profiler, inredning, design och allt annat som förgyller livet.
G kommer ut en gång i månaden.
Hör gärna av er med tips till Kristina Bingström.
Tel: 0470-77 06 20
E-post:magasin-g@smp.se
Hemsida: www.magasinetg.seKalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Växjö senaste dygnet


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

• Jord och skog: Extra bilaga idag •Växjö: "En hyvens tjomme" • 1500 tog sig runt Trummen • Älmhult: Besvikelse efter valet hos Moderaterna • Uppvidinge: Maria dukar för samtal med lokala kändisar • Lessebo: "Gå ut brett och alarmistiskt" • Alvesta: Ny gång- och cykelväg gör färden säkrare • Tingsryd: Mustafe blev nummer ett • Personligt: De fick kontakt på Sydkraft • Krönikan: Ann-Marie Linderås: Tranor på väg

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen