Växjöbo skulle ha fem fester – får fängelse

Helsingborg/Växjö Artikeln publicerades
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

En Växjöbo som fastnade i tullen med 1 600 liter starköl slapp straff för smuggling sedan han hävdat att han drack extremt mycket öl själv samt planerade fem stora fester.

Men hovrätten satte punkt för festen. Nu väntar fängelse.

Smålandsposten berättade i februari i år om en 54-årig man – bosatt på en ort i Växjö kommun – som hade fastnat i tullen i Helsingborg med nära 1 600 liter starköl på släpet.

Han blev åtalad för smugglingsbrott men vid rättegången i Helsingborgs tingsrätt friades han – sedan han förklarat att han inte alls tänkte sälja alkoholen vidare utan planerade att hålla fem stora fester med hundratals deltagare där han skulle bjuda på öl.

Många av ölen var även för privat bruk, förklarade Växjöbon, eftersom han drack mellan fyra och fem flak i veckan ”som ”smärtdämpning”.

Tingsrätten ansåg att Växjöbons festuppgifter ”inte var helt osannolika” och han blev friad från smugglingsbrott.

Men åklagaren valde att ta fallet till hovrätten, som hade en helt annan syn på saken. Enligt domstolen var 54-åringens festförklaringar bortförklaringar och hans stora ölkonsumtion framstod som ”osannolik”. Fyra månaders fängelse för smuggling löd domen som fastslogs i juni.

Växjöbon överklagade då till Högsta domstolen, som i dagarna meddelade att den inte tar upp fallet. Därmed står fängelsedomen fast.