Nöje

Jesper från Växjö kan bli årets hetero

Växjö/Göteborg Artikeln publicerades
Jesper Eneroth.
Foto: Privat
Jesper Eneroth.

S-politikern Jesper Eneroth från Växjö, son till infrastrukturminister Tomas Eneroth, kan bli Årets hetero på QX-galan.

– Jag är fortfarande lite chockad över nomineringen men jag är väldigt glad och hedrad, säger han till Smålandsposten.

Jesper Eneroth är född och uppvuxen i Växjö men efter gymnasieskolan 2014 lämnade han staden för politiskt arbete i Göteborg. Nu har han nominerats till utmärkelsen Årets Hetro för sitt engagemang i hbtq-frågor.

”Om någon någonsin ställt skåp så är det socialdemokratiska politikern Jesper Eneroth som i en tv-debatt mot SD sågade partiets kyrkopolitik på HBTQ-området totalt. Eneroth hyllades efter sin insats, bland annat i Filip & Fredriks Breaking News, och vi kan bara buga”, motiverar QX nomineringen på sin hemsida.

Jesper Eneroth har arbetet för socialdemokraterna i flera år och han är en av partiets främsta företrädare inom Svenska kyrkan. När Smålandsposten når honom är han hemma i Växjö för att fira jul hos föräldrarna.

– Jag är fortfarande lite chockad över nomineringen men jag är väldigt glad och hedrad över denna uppmärksamhet. Det värmer i hjärtat och förhoppningsvis har man lyckats ge hopp och en känsla av att jag är med och försvarar hbtq-personers rättigheter i samhället, säger han.

– Det är viktigt för mig som socialdemokrat att ta upp kampen mot sverigedemokraternas intolerans och hbtq-frågorna ligger mig varmt om hjärtat, fortsätter han.

Han har haft ett intensivt år med kyrkovalrörelse varvat med studier på Förvaltningshögskolan i Göteborg.

– Nu är det lugnare. Under året har jag besökt närmare 70 orter och deltagit i många debatter och offentliga evenemang. Nu blir det julfirande och att ladda inför nästa års valrörelse, säger han.

Övriga nominerade är i samma kategori är hockeyspelaren Anders Nilsson och Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson. Vinnaren avslöjas på QX-galan på Cirkus i Stockholm den 5 februari.

Jesper Eneroth är gruppledare för Socialdemokraterna i kyrkomötet och partiets kyrkopolitiska talesperson. Han är även ledamot av kyrkostyrelsen och dess arbetsutskott och han är adjungerad i Socialdemokraternas partistyrelse. Därtill kommer ett par kommunala uppdrag i Göteborg.