S: ”Vi har uppfyllt nästan alla vallöften”

Nyheter Artikeln publicerades
Monica Haider, tidigare kommunalråd i Älmhult, har suttit i riksdagen den senaste mandatperioden och står som Socialdemokraternas andra namn på länets riksdagslista efter infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Foto: Bo Ströberg
Monica Haider, tidigare kommunalråd i Älmhult, har suttit i riksdagen den senaste mandatperioden och står som Socialdemokraternas andra namn på länets riksdagslista efter infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Att skattepengar går till vinster i privata välfärdsföretag var en av de stora frågorna i förra valet. S upprepar nu sitt löfte om vinstbegränsning.

”Skitkul” är kanske inte det första ord som dyker upp när man tänker på riksdagsarbete. Men det är det Monica Haider (S) använder för att beskriva sin första mandatperiod.

Politiker blir man kanske för att man vill förverkliga vissa visioner. Numera tycks det mer handla om att kompromissa fram överenskommelser för att undvika kaos och alls kunna regera, eller?

– Förhandla måste man göra även inom en majoritetsregering. Jag måste ändå säga att jag tycker att vi lyckats väldigt bra med tanke på omständigheterna under den gångna perioden. Vi har uppfyllt eller påbörjat nästan alla våra hundra vallöften.

Att stoppa vinstuttag på bekostnad av välfärdens kvalitet, som man gick till val på 2014, har emellertid inte genomförts. Det förslag som S-MP-regeringen lade fram med stöd av V röstades ned av riksdagens övriga partier i juni.

Nu upprepar Socialdemokraterna sitt löfte.

Du växte upp med Olof Palme. För honom skulle ”Förbud mot vinster i välfärden” vara en helt obegriplig socialdemokratisk slogan…

– Ja, jag håller med. Vårt friskolesystem är unikt i världen, det finns ingen som inte har någon vinstbegränsning. Skattepengarna ska gå till välfärden, inte till vinster i företagen.

Den marknadsanpassning av välfärden som skett i Sverige de senaste 30 åren betraktas ofta som ett nyliberalt projekt. Men det var Socialdemokratiska regeringar som tog de första stegen.

– Med facit i hand så blev inte friskolereformen bra. Vi vill inte stoppa valfriheten men tanken var ju inte att skolorna skulle få välja elever och att man skulle ta ut höga vinster. Gör man överskott ska det investeras i verksamheten för det är våra gemensamma resurser. Tittar man på opinionen så vill även alliansens väljare att man begränsar vinsterna.

Det förslag som lades fram var inriktat på friskolorna. En utredning tittar nu på regler för hur skattemedel ska användas i vårdsektorn. Den ska vara klar vid årsskiftet.

– Under denna mandatperioden har man jobbat hårt i Region Kronoberg med att få ned kostnaderna för hyrpersonal och lyckats ganska bra med det. Gör vi det räcker pengarna till mer personal.

Målet att hyrpersonalen skulle vara utfasad till årsskiftet 2019 kommer inte att nås.

– Det är inte lätt. Ska det gå måste man ha ett visst mått av överanställningar, vara uthållig och alla landsting måste vara med.

Och här glider vi in på ett annat av de vallöften Socialdemokraterna ger Smålandspostens läsare: Bättre villkor för anställda inom välfärden.

– Vi har höjt lönerna för barnmorskor och sjuksköterskor som har rotationstjänster. Man ska göra samma sak för undersköterskorna. Det gäller att se till att villkoren är så bra att människor vill arbeta i välfärdssektorn och i den statliga sektorn. Det första är att se till att man har tillräckligt med personal annars blir arbetsmiljön lidande.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR

fakta

Socialdemokraternas fem viktigaste vallöften

Vi bad partierna avlägga fem vallöften. Det här lovar Socialdemokraterna:

1 ”Nolltolerans mot psykisk ohälsa hos barn och unga.”

Den psykiska hälsan hos barn och unga har försämrats. Enligt Socialstyrelsens bedömning lider närmare 190 000 barn och unga vuxna i Sverige idag av någon form av psykisk ohälsa. Sedan föräldrar vädjat om bättre hjälp skrev tre socialdemokratiska politiker, med regionstyrelsens ordförande Anna Fransson i spetsen, i juni ett debattsvar i Smålandsposten där man förklarade att regionen påbörjat ett arbete för att bättre samordna kommunala, regionala och statliga resurser.

2 ”En fast vårdkontakt för äldre.”

Socialdemokraterna i Kronoberg vill att alla äldre ska ha en fast vårdkontakt. Man deklarerar att projektet Äldrehälsa Kronoberg ska fortsätta utvecklas och arbetssättet spridas i länet. Rätten till fast vårdkontakt infördes i Hälso- och sjukvårdslagen redan 2010 men Socialstyrelsens utvärdering visar att det fortfarande är ett fåtal som erbjuds detta. I Växjö lovar S även att se till att bygga trygghetsbostäder i kommunal regi.

3 ”Bättre villkor och arbetsmiljö för våra välfärdsarbetare.”

"I Kronoberg ska Socialdemokraterna alltid sträva efter att ge välfärdens medarbetare en hållbar och utvecklande arbetsmiljö. Välfärdens medarbetare ska känna sig sedda, hörda och värdefulla varje dag”, skriver S i sitt löfte. Smålandsposten har flera gånger rapporterat om barnmorskornas arbetssituation och regionens rekryteringsproblem. I fjol drogs barnmorskors sommarsemestrar in och i april i år lämnade 31 barnmorskor in en misstroendeförklaring mot kvinnoklinikens ledning.

4 ”Förbud mot vinster i välfärden.”

Regeringen lade i våras fram ett förslag om vinstbegränsning i den privata välfärdssektorn men allianspartierna och SD röstade ned det. I det vallöfte som S Kronobergsdistrikt formulerat till Smålandspostens läsare går man ett steg längre när man förespråkar förbud mot vinster.

”Skattepengarna ska gå till välfärd, inte till storbolagens ägare. En god utbildning och en vård att lita på är vinsten och vi måste säkerställa att resurserna används till det de är avsedda för, att höja kvaliteten i de här verksamheterna.”

Man skriver även att ”mer resurser till skolan går före skattesänkningar".

5 ”Möjlighet till bredbandsuppkoppling för alla kronobergare.”

Socialdemokraterna säger att man vill arbeta aktivt för att orättvisa skillnader mellan stad och landsbygd ska överbryggas. ”För att åstadkomma detta är satsningar på ökad utbyggnad av snabbt bredband en förutsättning.”

Visa mer...

fakta

S

Valresultat 2014:

31,0%

Riksdagsvalet i Kronoberg 2014:

32,4%

Senaste opinionssiffrorna:

23,5 %

(enligt val.digital som tar fram ett snitt av olika opinionsmätningar som gjorts de senaste fem veckorna)

Kommunalvalen 2014

Alvesta: 28,8%

Lessebo: 42,4%

Ljungby: 30,2%

Markaryd: 27,7%

Tingsryd: 30,5%

Uppvidinge: 29,7%

Växjö: 32,3%

Älmhult: 36,8%

Regionvalet:

35,2 %

Partiets roll lokalt:

Socialdemokraterna ingår i det politiska styret i fyra av länets åtta kommuner men det är bara i Älmhult som formationen består av de traditionella samarbetspartierna V och MP. I Alvesta regerar man ihop med MP och C, i Lessebo ihop med C och i Tingsryd tillsammans med M.

Toppnamn

Riksdagslistan:

1. Tomas Eneroth, statsråd, 51, Växjö

2. Monica Haider, riksdagsledamot, 55, Eneryda

3. ClasGöran Carlsson, riksdagsledamot, 56, Ljungby

Regionlistan:

1. Anna Fransson, regionråd, 53, Växjö

2. Robert Olesen, regionråd, 43, Alvesta

3. Henrietta Serrate, gymnasielärare, 26, Växjö

Visa mer...