Annons

Vill ditt parti förändra nuvarande betygssystem?

Så här svarar de politiska partierna:
Publicerad 28 augusti 2018
Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna:

Nej. För närvarande behöver inte skolan fler betygsreformer utan snarare lugn och ro för att kunna fokusera på mer kunskap och utökad undervisningstid.

Annons

Centern:

Nej. Att laborera med betygssystem gång efter annan är inte lösningen för svensk skola. Vi vill att grundskolan ska bli tioårig med en obligatorisk skolstart vid sex års ålder. Det är i klassrummet där varje barns förutsättningar uppmärksammas och ett varmt och tydligt ledarskap som skolan och barnen utvecklas.

Liberalerna:

Ja. Vi vill ha terminsbetyg på gymnasiet. Vi vill förtydliga kunskapskraven i nuvarande läroplan.

Kristdemokraterna:

Nej. Det skall inte förändras men kan behöva förtydligas ytterligare från Skolverket sida vad gäller kriterierna. Det råder osäkerhet kring betygssättningen och elever känner sig orättvist behandlade.

Socialdemokraterna:

Ja. Vi ser att det finns brister i nuvarande system och vill införa ämnesbetyg.

Vänsterpartiet:

Ja. Betyg bör endast ges ut i begränsad utsträckning. Det saknas belägg för att har någon positiv effekt för eleverna men vi har däremot alarmerande signaler om stressen som betygen skapar. Fokus bör istället vara på varje elevs rätt till kunskap.

Annons

Miljöpartiet

Ja. Vi vill att man tittar på ämnesbetyg för att elevers utveckling ska kunna få genomslag i betygen. Dåliga betyg i början av läsåren riskerar att dra ner eleverna och vara missvisande för den kunskap de har när de har avslutat ämnena.

Sverigedemokraterna:

Ja. Vi vill ha ämnesbetyg i skolan för att minska stressen för eleverna och stärka kunskapsperspektivet.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons