Annons
Nyheter

Vill skicka avhoppade kriminella till Danmark

Sverige • Publicerad 11 februari 2019
Köpenhamn, Danmark 20180321.
Dansk flagga.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT / kod  20520
Köpenhamn, Danmark 20180321. Dansk flagga. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT / kod 20520Foto: Paul Kleiven

Polisen och Malmö stad vill skicka avhoppade kriminella på lärlingsutbildning i Danmark, det rapporter P4 Malmöhus. Flera myndigheter, bland annat representanter från polisen och Malmö stad, besökte utbildningscentrumet Tamu utanför Köpenhamn för att undersöka den möjligheten.

Tamu, Träningsskolans arbetsmarknadsutbildningar, riktar sig mot dem som står längst från arbetsmarknaden. Där finns bland andra avhoppade kriminella som får genomgå utbildningar inom exempelvis metall-, bygg- och kökssektorn. De får lärlingslön och har jobbgaranti om de slutför utbildningen. I Sverige finns inget liknande system.

Annons

– Våra största utmaningar är ju avhopparnas sysselsättning, bostad och utbildning, det får de hjälp med här. Nu är jag här för att undersöka möjligheten att skicka svenska avhoppare hit, säger Susanne Gosenius på Malmöpolisen till P4 Malmöhus.

Det är i nuläget oklart om det är praktiskt möjligt att skicka avhoppare till Danmark.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons