Winston svensk mästare i Nintendo

Nyheter Artikeln publicerades

Sedan i söndags kan 17-årige Winston Spångberg på Nydalavägen i Växjö titulera sig Svensk mästare i Nintendo-spel. Sjätte gången i Sverige-final slog han till och vann den åtråvärda titeln.

Men vägen dit har gått via kvaltävlingar och träning.
- Jag tävlade i Halmstad-kvalet och gick vidare till final. berättar Winston. Vi har en förening här i Växjö för alla som gillar att spela dataspel och vi anmälde oss till kvaltävling på olika håll och fem kom med till final.

Ny förening
Ordförande i Växjö-
föreningen är Winstons kompis Sebastian Klasson. Själv är han vice ordförande.
- Vi började efter förra årets kval här i Växjö.
I kvalen spelar man bestämda spel som deltagarna får veta i förväg. I första omgången fick de välja mellan Mario Kart och Donkey Kong. Winston valde det sista. Sen skulle de samla poäng under fem minuter på Yoshi Touch & Go, där man skall rita en bana. Kvalfinalen gick med fyra deltagare i Super Smash Brothers Melee och slutavgörandet stod i Pikmin 2.
Winston hade de flesta av spelen hemma att öva på och de övriga hade han också använt.
- Jag övade tills jag kunde banan.

Många hejade
Winstons bäste sparringpartner och tränare är hans storebror Jan-Eric Spångberg, 26 år, som vann sin SM-titel i Nintendo år 2000.
- Jag kan ge tips hur man spelar, säger Jan-Erik. Det är bra att träna mot andra och därför är det bra med vår förening.

Spännande final
Själva finalen hölls i Stockholm och tog en hel dag. Det gällde att samla poäng. Växjö-föreningen åkte upp tillsammans och hejade fram alla sina kompisar som gått till final. Men bäst gick det för Winston.
I finalen får deltagarna inte veta i förväg vilka spel som skall användas. Det kan bli gamla spel också.
Det blev en tuff match. Ett tag trodde Winston inte att han skulle vinna. Men det gick vägen. Priset blev en pokal och en 42 tums plasma-tv.
- Det känns bara bra att vinna. Tidigare har jag som bäst kommit på delad femteplats.

Nu satsar Winston på att komma till final igen och vinna SM en gång till. För det har ingen annan gjort förut. De sista två månaderna före finalen övar han kanske en timma om dan. Den som är bäst allround i olika typer av spel blir en vinnare.
Ingen av bröderna har känt av någon Nintendo-tumme.
- Men jag har lärt mig bra engelska, säger Winston, och jag tränar upp hur bra jag tänker.