Ytterligare SAS-avgångar ställs in

Ekonomi Artikeln publicerades
För flygbolaget SAS har strejkapril övergått i strejkmaj. Arkivbild.
Foto: Tove Eriksson/TT
För flygbolaget SAS har strejkapril övergått i strejkmaj. Arkivbild.

Enligt den norska tidningen VG , som pratat med riksmäklarens kontor i Norge vid 6-tiden, sitter parterna fortfarande och förhandlar i Oslo.

Sent på onsdagskvällen var beskedet att förhandlingarna dittills varit resultatlösa.

– Situationen är fortsatt mycket fastlåst. Parterna har inte kommit närmare varandra, sade riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland, som håller i förhandlingarna, till journalister klockan 23 på kvällen, enligt norska VG.

Han meddelade att förhandlingarna ändå skulle fortsätta.

– Det finns fortsatt hopp, och det är alltid möjligt att hitta en lösning under en medling. ingen har signalerat att de vill avsluta förhandlingarna. Vi fortsätter att medla så länge parterna anser att det är meningsfullt, säger Ruland.

De 1 400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Pilotfacket svarar kort med kommentaren "inget nytt" på TT:s fråga om hur förhandlingarna fortlöper, och inte heller SAS har någonting nytt att berätta.

SAS hade tidigare ställt in 280 flyg fram till klockan 14 i dag , senare under kvällen kom beskedet att flygbolaget ställer in även resten av dagens flygningar, totalt 709 avgångar, vilket beräknas drabba 54 000 passagerare. Hittills har mer än 320 000 resenärer drabbats av strejken.

– Strejken är inne på sin sjätte dag, och nu samlas förhandlingarna till Oslo för effektivitetens skull, men det sker separata förhandlingar för kollektivavtal för respektive land, sade Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hon kan inte säga något mer om vad förhandlingarna kommer att avse, eller om SAS är beredd att ge avkall på några av de principer som tidigare legat fast.

– Jag kan inte kommentera kraven.

Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS och de svenska piloterna, berättar att han just nu inte gör något alls, annat än att stå i kontakt med den norske riksmäklaren.

– Vi väntar på signaler från Oslo, säger Jan Sjölin.

Med start i går ska 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

Fakta: Konflikt om kollektivavtalet

Fakta: Konflikt om kollektivavtalet

Före förhandlingarna sade SAS upp särskilda avtal mellan sig och piloterna gällande samverkan, produktion, karriärvägar och regler för anställningstid.

Piloterna anser bland annat att de lönemässigt har hamnat efter sina kollegor i andra bolag. En annan huvudfråga rör mer förutsägbarhet när det gäller arbete och fritid.

Den 2 april, efter att förhandlingarna brutit samman, varslade SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige om strejk med start 26 april vid midnatt, om ingen lösning nåtts.

På kvällen den 25 april lade medlarna i Sverige fram ett bud till parterna. Budet innehöll, enligt arbetsgivaren, att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent. Fackets krav har beräknats innebära en löneökning på 13 procent.

Piloterna sade nej till budet, medan arbetsgivaren sade ja.

Efter att förhandlingsfristen löpt ut vid midnatt fortsatte de norska och danska parterna förhandlingarna på övertid, men på morgonen den 26 april meddelade norska och danska medier att även de piloterna tas ut i strejk.

Visa mer...