Annons

1600-talsvrak skyddas från ovälkomna besökare

Arkeologi • Publicerad 18 oktober 2019
Länsstyrelsen inför förbud mot att dyka, ankra, fiska och använda undervattensfarkoster inom en radie av 800 meter från vraket Svärdet utanför Öland. Arkivbild.
Länsstyrelsen inför förbud mot att dyka, ankra, fiska och använda undervattensfarkoster inom en radie av 800 meter från vraket Svärdet utanför Öland. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Nyfiken på att se mer av regalskeppet Svärdet som ligger förlist på havsbotten utanför Öland? Glöm det – nu förbjuds alla former av ovälkomna besök för att se 1600-talsskeppet, uppger länsstyrelsen i Kalmar i ett pressutskick.

Skeppet upptäcktes utanför svensk ekonomisk zon 2011 av dykare och ska skyddas från en nyfiken allmänhet på grund av sitt historiska värde. Risken för stölder och skador anses vara stor och länsstyrelsen inför nu därför ett förbud mot att dyka, ankra, fiska och använda undervattensfarkoster inom en radie av 800 meter från vraket.

Regalskeppet Svärdet sjönk i samband med en våldsam strid mot den dansk-holländska flottan sommaren 1676. Vraket ska vara kraftigt skadat av efter en förmodad explosion, och av den 650 man starka besättningen överlevde bara några få.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons