Annons

Akademien och Nobelpriset – detta har hänt

Interna stridigheter, avhopp och åtal mot kulturprofilen – Svenska Akademiens krisår resulterade i ett minskat förtroende och ett inställt Nobelpris.
Men pausen är över, på torsdag tillkännages två Nobelpris i litteratur.
Här är turerna kring Svenska Akademien och litteraturpriset.
Svenska Akademien • Publicerad 9 oktober 2019
På torsdag avslöjar Svenska Akademien vilka som får 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur. Arkivbild.
På torsdag avslöjar Svenska Akademien vilka som får 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

November 2017

18 kvinnor i Dagens Nyheter vittnade om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien. Kort därefter meddelar ständiga sekreteraren Sara Danius att Akademien beslutat att klippa alla band med mannen som i medierna kallas för kulturprofilen. Beslutet motiveras dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet upphör.

April 2018

Krisen i Svenska Akademien är ett faktum. Efter hårda interna diskussioner meddelar de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de lämnar arbetet i Akademien. Fler avhopp har sedan dess följt och totalt har sju ledamöter valt att lämna Akademien för gott medan Espmark och Englund senare återvänt till arbetet.

Annons

Den 12 april 2018 meddelar Akademiens ständige sekreterare Sara Danius att hon avgår och samtidigt lämnar sin stol. Anders Olsson tar över som tillförordnad ständig sekreterare. Två dagar tidigare har ledamoten Horace Engdahl kritiserat Danius i ett debattinlägg i Expressen. Engdahl skriver bland annat att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Maj-juni 2018

I maj meddelar Akademien att inget Nobelpris i litteratur kommer att delas ut 2018. Anledningen sägs vara att det finns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden". Beskedet kommer efter interna stridigheter och flera avhopp efter skandalen kring den så kallade kulturprofilen.

Den 12 juni 2018 åtalas kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. I oktober samma år döms han till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar till brott och överklagar domen till hovrätten. Två månader senare dömer Svea hovrätt kulturprofilen till 2,5 års fängelse.

November 2018

Svenska Akademien meddelar i november att en ny Nobelkommitté bildas, bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Det är första gången personer utanför Akademien får vara med och välja vem som ska få Nobelpriset i litteratur.

Mars-juni 2019

I mars i år meddelar Nobelstiftelsen att Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år, och att det blir dubbla pris, eftersom även 2018 års pris kommer att delas ut samtidigt. För att få klartecken har Akademien vidtagit en rad åtgärder, bland annat att släppa in externa ledamöter i Nobelkommittén. Dessutom har Nobelstiftelsen krävt att kommitténs sammansättning ändras så att inga ledamöter som "varit förknippade med det gångna årets händelser" ingår de kommande två åren. Det innebär att Horace Engdahl tvingas lämna priskommittén.

I maj väljs filosofen Åsa Wikforss in på stol nummer 7 i Svenska Akademien, något som gör Akademien fulltalig efter 30 år av tomma stolar. I juni tar Mats Malm, professor i litteraturvetenskap, över efter Anders Olsson som ny ständig sekreterare.

Oktober 2019

På torsdag – den 10 oktober – avslöjar Svenska Akademien vilka som får Nobelprisen i litteratur för 2018 och 2019. Efter krisåret har Akademien blivit modernare med nya stadgar och processen att utse pristagare har blivit mer öppen. Tidigare år har det hållits hemligt in i det sista vilken dag som pristagaren ska presenteras, i år har dagen för offentliggörandet meddelats i god tid.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons