Annons
Nyheter

Bland robotar och detektiver på Företagscenter

Nobis Air är ett av en handfull företag som nyligen har flyttat in i Företagscenter i Räppe.
– Lokalerna är medlet. Det jag vill är att hjälpa företagen här att göra fler affärer, säger vd Håkan Gunnarsson.
Räppe • Publicerad 19 mars 2018 • Uppdaterad 20 mars 2018
En tillsynsrobot som omsorgspersonalen kan använda för att sköta tillsynen på distans. Den kan köra runt i bostaden för att kolla så att fönstren är stängda och spisen avstängd, förklarar Linda Björk.
En tillsynsrobot som omsorgspersonalen kan använda för att sköta tillsynen på distans. Den kan köra runt i bostaden för att kolla så att fönstren är stängda och spisen avstängd, förklarar Linda Björk.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Hans uppdrag är att utveckla den 3 500 kvadratmeter stora kontorsdelen i lager- och terminalbyggnaden där en gång Ica höll till. När Smålandsposten besökte Företagscenter i höstas fanns här ett tio-tal företag. Nu har de ökat till drygt 15.

– Vi försöker få ihop de företag som är här nu och diskutera olika former av utvecklingsmöjligheter, säger Håkan Gunnarsson.

Annons

Ett av de nya företagen är Camanio Care som sedan några månader har lokalkontor för Götaland här. Företagets huvudkontor ligger i Nacka. Inriktningen är välfärdsteknik inom omsorgssektorn.

– Jag säljer robotar och robotlösningar för vård och omsorg, även utbildning och kvalitetsmätning, berättar Linda Björk som är kundansvarig och produktchef för digital tillsyn.

Hon visar en måltidsrobot som hjälper den som inte kan äta själv och en tillsynsrobot som omsorgspersonalen kan använda för att sköta tillsynen på distans. På kontoret har hon också en bikearound screen, där man kan sitta på en stationär cykel och få intryck av att man trampar runt i till exempel barndomskvarteren som visas på en bildskärm.

Bland kunderna finns kommuner, landsting och privata vårdgivare. Linda Björk märker en förändrad attityd till robotar inom vård och omsorgen.

– Det har vänt lite under det sista året. När jag började med robotar i vården var det: "Usch, är det robotarna som ska ta över? Ska inte de gamla ha riktiga människor?" Men alla bra hjälpmedel handlar om att behålla självständigheten så länge som möjligt, säger Linda Björk och jämför med motståndet som i början mötte elrullstolar.

Hon tror att misstänksamheten blir mindre bland generationer som vant sig vid robotar som dammsuger, klipper gräset och i ökande grad håller koll på hela bostadens faciliteter. Hon är tillfreds med företagets utveckling.

– Det går bra. Det är en växande marknad. Sverige, ja hela världen, står inför en växande och åldrande befolkning. Det här med digital tillsyn är ett måste för att få vårdpersonalen att räcka till när man verkligen behöver riktiga besök, säger hon.

På Företagscenter finns det plats för en utställning där Kjetil Harkestad kan visa hur inglasningen av balkonger fungerar.
På Företagscenter finns det plats för en utställning där Kjetil Harkestad kan visa hur inglasningen av balkonger fungerar.Foto: Lars-Goran Rydqvist

En annan ny hyresgäst är VXO Glazing. Ett lokalt företag som Kjetil Harkestad har startat för att sälja balkong- och terrassinglasningar för finska Lumon.

– Vi är mitt i Balcoland. Det är helt klart en utmaning, för säger man balkonginglasning så tänker folk på Balco, säger Kjetil Harkestad.

Växjöbaserade Balco är marknadsledande balkongleverantör som efter förra årets börsintroduktion nått en omsättning närmare miljarden.

Annons

För VXO Glazing handlar det inte om hela balkongbyten utan inglasningar av befintliga balkonger och terrasser. Kjetil Harkestad säger att etableringen är ett led i Lumons ambitioner att växa utanför Sveriges tre storstäder.

– Det har varit mycket administrativt i starten, att jobba med hemsida, broschyrer, marknadsföring. Men nu har jag skrivit mina första avtal. Jag känner att när jag kommer ut och får visa produkten så är den bra och intressant, säger Kjetil Harkestad.

Christian Olsson på Termolab vid den infraröda spektrometern som han kan använda för att fastställa identiteten hos en molekyl i ett plastmaterial.
Christian Olsson på Termolab vid den infraröda spektrometern som han kan använda för att fastställa identiteten hos en molekyl i ett plastmaterial.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Christian Olsson kan kallas för kemisk detektiv. På kontoret på Företagscenter har han utrustning som kan läsa av vad ögat inte kan se av ett material. Han jobbade i nästan 15 år på det medicintekniska företaget Baxter (tidigare Gambro) i Lund. Gruppen som var specialister på sammansättningen av olika plaster som företaget använde kallade sig skämtsamt för CSI efter den kända tv-serien om kriminalteknik.

Sedan ett drygt år driver Christian Olsson det egna företaget Termolab där han hjälper flera företag med olika materials sammansättning och egenskaper. Bland kunderna finns Emballator och Greenpipe i Växjö.

– Det är svårt i början att visa företagen som inte haft den här hjälpen tidigare hur mycket det ger och vilka stora kostnader de sparar. När man väl har gjort det, vill de ha mer och mer, säger Christian Olsson.

Genom att ha koll på materialet kan man undvika att produkter går sönder eller blir förorenade på olämpligt och kanske hälsovådligt sätt. Christian Olsson ser möjligheter att i framtiden använda tekniken inom branscher som livsmedel och bygg.

– Det kan bli väldigt mycket jobb, så det är inte omöjligt att vi behöver bli fler, säger han.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons