Bulgarien–England avbröts efter rasism

Matchen mellan Bulgarien och England blev inte speciellt dramatisk när det kom resultatet – en väntad storseger, 6–0 för England.
Desto mer kom matchen att handla om något helt annat än spelet: rasism.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2019
Harry Kane diskuterar med domaren Ivan Bebek.
Harry Kane diskuterar med domaren Ivan Bebek.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

De engelska landslagsspelarna har vid flera tillfällen utsatts för rasism från läktarhåll och inför EM-kvalmatchen mot Bulgarien hade spelarna gjort klart att om det skulle ske igen skulle man lämna planen.

Bulgarien har haft problem med rasism från läktarhåll tidigare, och tog emot England inför delvis tomma läktare.

Men det räckte inte.

Efter en knapp halvtimme sågs lagkapten Harry Kane samtala med domaren Ivan Bebek från Kroatien varpå speakern varnade publiken att matchen skulle kunna avbrytas om man fortsatta att uppföra sig rasistiskt.

Matchen återupptogs utan att några spelare lämnade planen och kort därefter gjorde Ross Barkley sitt andra mål för kvällen till 3–0. Dessförinnan hade Marcus Rashford gett England ledningen redan efter sju minuter när han snyggt fintade sig förbi en bulgarisk försvarare vid kortlinjen innan han med en kanonträff sköt upp bollen i nättaket.

Men rasismen från läktarplats fortsatte. I slutet av den första halvleken stoppades matchen tillfälligt på nytt och en läktarsektion, med framför allt personer iklädda mörka kläder med huvor, fick lämna arenan.

Före paus hann England göra 4–0 genom Raheem Sterling, fint framspelad av Kane.

Den andra halvleken spelades utan avbrott – men med flera fina fotbollsmål av England. Kvällens man, Harry Kane – stod för tre assist och fick själv avsluta målfesten i den 85:e minuten när han satte 6–0.

England leder grupp A på 15 poäng, tre poäng före Tjeckien och fyra före Kosovo som slog Montenegro med 2–0.