Annons

Den ena fyllehistorien är den andra lik

Trots att nästan vad som helst tycks kunna hända när vi är på kanelen, så är de så kallade fyllehistorierna påfallande lika varandra. Vi människor tenderar nämligen att göra ungefär samma saker, även när vi är onyktra.
Dessutom finns det kulturella krav på vad en bra fyllehistoria bör – och får – innehålla.
Forskning • Publicerad 18 augusti 2019
Ungdomar tenderar att göra ungefär samma saker när de blir fulla. Hur galet det än må verka.
Ungdomar tenderar att göra ungefär samma saker när de blir fulla. Hur galet det än må verka.Foto: Janerik Henriksson/TT

"De trodde att jag var stenfull, så hon tog in i en svensk i rummet och började ha sex med honom. Jag öppnade ögonen och såg att de hade sex med varandra, i samma rum jag var i. Sedan spydde jag på sängen och därefter tog jag madrassen och kastade ut den genom fönstret."

"Margareta" är en av de 104 personer i 20-årsåldern som har berättat sina bästa/värsta fyllehistorier för forskare vid Oslo universitet.

Strukturerad fylla

Annons

Men trots att Margaretas natt var långt ifrån ordinär, innehåller berättelsen ändå flera ingredienser som återkommer i flera av ungdomarnas berättelser – saker som kan sägas utgöra själva grunden för en så kallad fyllehistoria. Där finns tillfälligt sex (svensken), kroppsvätskor (spyan) och en handling som tangerar gränsen till det kriminella (madrassen som hivades ut genom fönstret).

– Det är fascinerande hur människor i slutändan tenderar att göra samma saker. De hittar ett rejält engångsligg, de stjäl en trafikskylt, eller så tar de av sig alla sina kläder och simmar i fontänen, säger Sveinung Sandberg, professor vid avdelningen för kriminologi och sociologi vid Oslo universitet till Science Nordic.

Historierna varierar, men innehåller ofta saker eller händelser som återkommer i de olika berättelserna. Ett ofrånkomligt krav på en bra fyllehistoria är dock att den måste vara rolig. Men trots allt det galna, är vi människor alltså tämligen förutsägbara.

– Vi beter oss på ett igenkännbart och strukturerat sätt när vi är fulla, även om det kan se ut som om det är ett kaotiskt tillstånd där människor bara följer sina impulser och gör slumpvisa saker. För det finns, trots allt, miljoner galna saker som vi hade kunnat göra.

Utforska tabun

Därmed inte sagt att historierna innehåller samma saker världen över. För historien måste ändå gå att återberätta för andra.

– Det måste finnas en kulturell acceptans för ditt uppförande och historierna säger något om vad som är "tillåtet" att göra på fyllan, säger Sveinung Sandberg.

Utöver det galna, visar historierna också att alkoholen gav ungdomarna en möjlighet att undersöka tabun, exempelvis genom att utforska sin sexualitet på ett sätt som de annars kanske inte hade vågat.

– Det finns saker som vi kanske inte borde göra, men som vi ändå tycker är spännande. Saker som väcker både anstöt och nyfikenhet. Till syvende och sist handlar det om att testa gränser och ta reda på vad det innebär att vara människa, säger Sveinung Sandberg.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons