Djurgården svenska mästare – Turay guldhjälte

Trängda, pressade och med en uppenbar risk att stå där med den största av besvikelser.
Då krävs något alldeles extra.
Djurgården hittade något de tappat, vägrade att förlora – och visade mästarklass.
2–2 – efter underläge 0–2 – gav SM-guldet.
Fotboll • Publicerad 2 november 2019
Djurgårdens Buya Turay jublar efter 2–2-målet mot IFK Norrköping, ett mål som säkrade SM-guldet.Foto: Janerik Henriksson/TT

Frågan är om Djurgården kunde haft en svårare uppgift när klubbens tolfte guld säkrades. Att klara den, med tanke på hur illa det började, var inget annat än mästarklass.

Stolthet, klass, motivation väntade på Östgötaporten – från ett hemmalag som radat upp åtta raka segrar och målskillnaden 22–1 på egen mark.

Dessutom:

Det var ju egentligen här och nu i sista omgången IFK Norrköping skulle spela för guldet, inte någon motståndare. Tillsammans med AIK och Malmö FF gick Norrköping in i säsongen som tunga favoriter.

En och annan oväntad förlust och för många kryss i våras och i somras förstörde möjligheten att utmana om Lennart Johanssons pokal.

Men med fjärdeplatsen – den som ger brons och en möjlig ingång till Europa League-kval – att spela för visste Djurgården, dess tränare, spelare och förmodligen majoriteten av de tusentals nedresta fansen, att kravet för att få fira guldet var en absolut topprestation.

Det kunde inte börjat sämre.

Två proppar första kvarten

Första smällen delades ut nästan direkt, när mittbacken Rasmus Lauritsen stötte in 1–0 med höften efter en hörna. Den tog tid att bli slagen. Först när polis och vakter stävjat ett supporterbråk nära hörnflaggan hittade Sead Haksabanovic dansken.

Nästa propp delade Haksabanovic ut själv, när han styrde ned nicken till höger om Tommi Vaiho.

14 minuter. 2–0. Jobbigt läge.

Lagkaptenen Marcus Danielsons summering i C More i halvtid, platsar i avdelningen understatment:

– Det blev inte som vi tänkt oss, vi får en usel start. Vi tappade lite fokus på hörnan och har bara oss själva att skylla. Vi hade kunnat göra det bättre i båda fallen.

Djurgården tryckte på, skapade en hel del, men utan spets. Och i hemmamålet har Norrköping en av allsvenskans bästa målvakter i Isak Pettersson.

Turays guldkvittering

Mohamed Buya Turay, med chans att vinna skytteligan, kom helt fri kort efter pausen, men Pettersson klev ut och täckte. Den nödvändiga reduceringen kom ändå, nästan omgående. Jesper Karlström drog till, från kort utanför straffområdeslinjen.

Astrit Ajdarevic kom in för Curtis Edwards till andra halvlek och Emir Kujovic kort senare. Två spelare med en historia i Norrköping. Kujovic brände en jättechans, liksom Karlström.

Djurgården gick all-in, tryckte ned Norrköping djupt. Hemmalaget knäade under trycket och i 65:e minuten kom guldkvitteringen. Norrköping slarvade bort bollen, Kujovic gick på avslut – men Buya Turay kom störtande och styrde in 2–2.

"Varit en fröjd"

Jobbet gjort framåt, omgruppera bakåt och spela av matchen, de sista 20 minuterna mot seriesegern och guldet. Få är bättre än Djurgården på att stänga matcher. Det underlättade förstås att Norrköpings Gudmundur Thorarinsson fick sin andra varning i 74:e minuten.

Tränaren Thomas Lagerlöf om vad han – förutom guldet – är mest nöjd med under säsongen:

– Gruppen, det är ett lag som jobbar oerhört hårt tillsammans. Och då menar jag i alla delar av spelet. Varje spelare underordnar sig laget. Vi är väldigt kollektiva i allt vi sysslar med, både i anfalls- och försvarsspel.

– Det har varit en fröjd att jobba med sådana spelare.