Annons

Polis efter dödliga överdoser: Var försiktiga

Umeåpolisens chef Michael Rystedt uppmanar till försiktighet i missbrukarkretsar sedan två personer i Västerbotten dött av överdoser.
Det är fortfarande oklart vilket preparat som ligger bakom — svaret kan dröja flera veckor.
Narkotika • Publicerad 5 november 2019
Två personer har omkommit och fem har vårdats på sjukhus efter överdoser i Västerbotten. Arkivbild.
Två personer har omkommit och fem har vårdats på sjukhus efter överdoser i Västerbotten. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Under en dryg veckas tid har minst sju personer i Västerbotten drabbats av narkotikarelaterade överdoser. Två av dem, hemmahörande i Västerbottens inland, drabbades av så allvarliga överdoser att de avled. De övriga fem, boende i Umeå, har vårdats på sjukhus.

Polisens utredare är fortfarande inte säkra på om fallen hänger ihop, men utgår från att det finns en koppling eftersom det rör sig om ett ovanligt högt antal drabbade på kort tid.

Annons

– Magkänslan säger att de borde ha någonting med varandra att göra med tanke på att det rör sig om ett ganska kort tidspann. Det skulle kännas osannolikt om det var slumpen som gjorde att allt ramlade ner över oss just nu, säger Rystedt.

Svar kan dröja

De drabbade personerna har hittills inte kunnat svara på vilket narkotiskt preparat som de använt i anslutning till överdoserna. Tidigare har drogerna spice och fentanyl lett till dödliga överdoser i Västerbotten och andra delar av Sverige.

Polisen inväntar nu testsvar på blodprover från personerna för att kunna uttala sig med säkerhet. Fram till dess vill Rystedt inte spekulera i saken, främst eftersom det riskerar att ge en falsk bild av att andra preparat — som likaväl kan vara boven — är ofarliga.

– Det är tyvärr inte som på tv att man bara stoppar in blodprovet i en maskin och snabbt får ett svar, utan det kan ta ganska lång tid att analysera, särskilt om det är en tidigare okänd substans. Vi pratar inte om timmar eller dagar utan snarare om veckor, säger Rystedt.

Dämpande effekt

Tills dess hoppas polisen att nyhetsrapporteringen kan ha en dämpande effekt för att undvika fler överdoser.

– Man ska inte knarka överhuvudtaget, men vissa gör det. Det är en ojämn kamp vi för mot drogerna. Jag hoppas att det kan leda till att man blir lite mer försiktig, säger Rystedt.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns uppgifter om de drabbades åldrar. Detta har nu strukits ur texten.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons