Annons

Flyktingar från förr utmanar i ny HBO-serie

Plötsligt dyker de upp över hela världen, människor från tre tidigare tidsåldrar.
De kan inte ta sig tillbaka. Varför har de kommit – och hur påverkar nykomlingarna de samhällen de kommit till? Detta är utgångspunkten för HBO:s första norska serie, ”Beforeigners”.
Tv • Publicerad 20 augusti 2019
Krista Kosonen spelar vikingakvinnan Alfhildr som flytt till vår tid i "Beforeigners". Pressbild.
Krista Kosonen spelar vikingakvinnan Alfhildr som flytt till vår tid i "Beforeigners". Pressbild.Foto: Eirik Evjen/HBO Nordic

– Det började med att vi fick idén om en grupp flyktingar som reser i tiden, inte i rum, och hur detta förändrar samhället, säger Eilif Skodvin till TT.

Han har tillsammans med Anne Bjørnstad skrivit manuset (de två skrev också ”Lilyhammer” tillsammans) och Jens Lien, mest känd för sin hyllade film ”The bothersome man”, har regisserat de sex avsnitten. Huvudpersoner är polismannen Lars och hans nya polispartner Alfhildr, som är en av nykomlingarna och som har en bakgrund som sköldmö från vikingatiden. Nykomlingarna kommer från stenåldern, vikingatiden och det sena 1800-talet.

"Varför har de kommit?"

Annons

– Alla stories måste vara precisa. Visst hade vi kunnat låta nykomlingarna komma från när som helst, men det här fungerar bättre. Och det är en del av mysteriet. Varför har de kommit? säger Eilif Skodvin.

Jens Lien har varit djupt inblandad i förarbetet och jobbat intimt med de båda manusförfattarna.

– Jag blev oerhört förtjust i konceptet. Det är surrealistiskt, samtidigt som det speglar samhället. Hur skulle vi göra? Det blev många utmaningar – till exempel hur nykomlingarna ser ut efter att ha bott i vårt samhälle i flera år. Det gällde att göra det trovärdigt, och vi lade ner mycket tid på allt från rollbesättning till att jobba med språken, säger han.

Talar vikinganorska

Även i Norge är serien textad, inte minst eftersom det ibland talas stenålders- och vikinganorska i den. Där har man fått använda fantasin.

– Det finns att läsa, men ingen i dag vet hur det lät, säger Skodvin.

Det finns visserligen teorier om hur orden ska uttalas, konstaterar han.

– Men vi har ju inte haft några vikingar att kolla med.

För Jens Lien har det varit ett mycket omväxlande jobb, eftersom det inte bara har handlat om att filma i Oslo av i dag.

– En dag kunde det handla om interiörer från en bordell från det sena 1800-talet och nästa dag en MMA-fight, säger han.

Mördar nykommen kvinna

I serien blir poliserna Lars och Alfhildr satta att utreda mordet på en kvinna som är nykomling. Detta leder dem in på ett spår som kan peka på varför dessa människor har dykt upp. Nicolai Cleve Broch, som spelar Lars, säger till TT:

Annons

– Manuset var en så härlig blandning av galet och klokt. Jag kände att det var viktigt för mig att få spela Lars, jag fick en omedelbar connection med honom. Han kämpar för att vara normal i en galen värld, han vill bevara sig själv.

Anne Bjørnstad berättar att alla paralleller till dagens samhälle med flyktingkrisen är mycket medvetna.

– Det var viktigt att skapa en situation där ingen kan säga ”go home”. Det finns ingen väg tillbaka för någon av oss, ingen av nykomlingarna kan dra, inte Lars heller. Det handlar om identitet, alla letar efter ett sätt att höra till.

– Och vi har hela tiden arbetat hårt med att hålla balansen mellan spänning, realism, humor och alla andra ingredienser. Det är en lite knäpp idé, men vi vill att tittarna ska bli engagerade och tro på det.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons