Rubensson efter cupguldet: "Bara glad"

En straff med tre minuter kvar att spela avgjorde Svenska cupfinalen mellan Göteborg och Kristianstad.
Fram klev Elin Rubensson och sparkade bucklan till sitt Göteborg.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2019
Göteborgs lagkapten Beata Kollmats höjer bucklan efter att laget säkrat cuptiteln mot Kristianstad.Foto: Adam Ihse/TT

Kristianstad slog ut trefaldiga cupvinnarna Rosengård i gruppspelet. Kristianstad slog ut det svenska mästarlaget Piteå i semifinalen.

Och i Svenska cupfinalen var laget minuter från en förlängning mot ett skakat Göteborg.

Men det blev ingen tredje skräll eller en historisk första cuptitel för Kristianstad. En sen straff avgjorde till slut cupfinalen till hemmalagets favör. Segerhjälte blev Elin Rubensson, som både stod för assisten till Göteborgs första mål och sedan säkert satte den avgörande straffen till 2–1.

– Det är kul att vi gör en så bra match och att vi får avgöra i slutet. Jag är bara glad, säger Rubensson efter cupguldet.

– Jag tränade straffar i går för att få in känslan så när läget kom hade jag inget att förlora, fortsätter hon.

"Otroligt billig"

En som däremot inte var glad var Kristianstads tränare Elísabet Gunnarsdóttir – hon var rejält irriterad.

– Det är långt från en straff som ska avgöra en cupfinal. Den är otroligt billig. Jag tycker det är sorgligt, säger tränaren.

Demonstrationstågen hann precis lugna ner sig efter en orolig första maj i Göteborg när finalen drog i gång. Och om finalen avslutades med stor dramatik var inledningen desto lugnare.

När Göteborgs Pauline Hammarlund inledde målskyttet I den 16:e minuten var det en av matchens dittills få målchanser. Elin Rubensson hittade lagkamratens panna med ett högerinlägg och Hammarlund, som kommit tillbaka från några skadefyllda år, kunde nicka in 1–0.

– Skönt att trycka in ett, det vill man alltid som forward. Det går inte att beskriva hur skönt det är att få vara tillbaka och spela sådana här matcher efter all rehab och slit, säger hon.

Göteborg kontrollerade

Gästerna hade däremot svårt att hitta ett eget spel i den första halvleken, men försökte i stället hota med långa bollar bakom Göteborgs backlinje. En taktik som dock inte var särskilt framgångsrik då Göteborg enkelt kunde kontrollera matchbilden.

– Vi gör en fin första halvlek och visar vilket bra spel vi har. Men sedan tappar vi, säger Elin Rubensson om lagets första halvlek.

Och ett kvitteringsmål från gästerna skulle komma. I den 66:e minuten kunde inbytte Amanda Edgren göra ett av karriärens lättaste mål då hon enkelt rakade in 1–1 efter att Jennifer Falk i Göteborgsmålet misslyckats fånga in ett lågt inspel.

Då stod matchen och vägde och Kristianstad lyckades till slut äta sig in i den.

"Otroligt viktigt"

Men Göteborg drog alltså det längsta strået till slut: på övertid avgjorde till slut Elin Rubensson till hemmalagets fördel på straff. Guldet var Göteborgs första sedan 2012.

– Det här blir otroligt viktigt. Att få ta en titel så här tidigt på säsongen mot ett bra lag visar att vi är bra när det gäller och det är skönt att ha med sig det resten av året, säger Pauline Hammarlund.