Annons

Hopp om handelssamtal dämpar börsoro

Efter en helg präglad av nya hot om tullar från både Kina och USA lyckades Donald Trump dämpa oron på marknaden med uttalanden om att han tror på en ny runda handelssamtal med Kina.
Ekonomi • Publicerad 26 augusti 2019
USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping. Arkivbild
USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping. ArkivbildFoto: Susan Walsh AP/TT

Donald Trumps uttalande kom i samband med avslutningen av helgens G7-möte i Biarritz, Frankrike. Han gjorde det sedan världsmarknaden i flera dygn präglats av att många ser en ökad risk för att handelskriget mellan USA och Kina ska spåra ur.

I orosvågen dumpade investerare riskfyllda tillgångar, vilket gav kraftiga kursfall på asiatiska börser och ett hårt tryck nedåt på räntor och valutor från tillväxtländer. Samtidigt sökte sig investerare till säkra tillflyktsorter, vilket tryckt upp värdet på bland annat guld, dollar och tyska statspapper.

Annons

Orosvågen tog fart i fredags när Donald Trump på det sociala nätverket Twitter meddelade att USA höjer tullarna med 5 procentenheter på kinesiska varor för 550 miljarder dollar. Han tillade att han vill se att amerikanska företag flyttar produktion från Kina.

Denna senaste skottsalva i handelskriget mellan världens två största ekonomier kom bara några timmar efter det att Kina – som motåtgärd mot tidigare beslutade USA-tullar – meddelat att Kina lägger tullar på USA-varor för 75 miljarder dollar.

"Rätt sak att göra"

Men enligt Trump finns nu hopp om att det ska gå att göra upp i det utdragna handelskriget då Kina meddelat USA:s förhandlare att Peking står redo att återuppta handelssamtalen.

– De har drabbats väldigt hårt, men de förstår att detta är rätt sak att göra och jag har stor respekt för det. Detta är en positiv utveckling för världen, sade Trump.

Handelskriget mellan Kina och USA har tillsammans med andra orosfaktorer – som ökad risk för ett kaotiskt brittiskt EU-utträde utan avtal – redan fått bedömare att sänka tillväxtprognoser på bred front.

Under helgens G7-möte deklarerade USA:s finansminister Steven Mnuchin att Kina ägnar sig åt teknikstöld och en orättvis handelspolitik.

– De har fri tillgång till våra marknader, våra investeringar, våra bolag och vi har inte det hos dem. Det är därför vi befinner oss i denna situation med Kina. Om Kina skulle gå med på en rättvis och balanserad relation skulle vi skriva på det avtalet på nolltid, sade han.

Trycker ned räntorna

Då hade Trump precis hävdat att Kina ägnar sig åt teknikstöld för 300–500 miljarder dollar per år.

Handelskriget har på senare tid bidragit till att trycka ned räntorna på statsobligationer, inte minst i Europa. Det hänger samman med att investerare väljer säkrare tillgångar samtidigt som de räknar med att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att försöka stimulera tillväxt och inflation med penningpolitiska åtgärder som räntesänkningar och obligationsköp.

Samtidigt har tvåårsräntan i USA återigen klättrat upp över tioårsräntan. När den korta räntan stiger över långräntan har det historiskt varit ett tecken på en förestående recession.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons